На 23 януари 2019 да почерпят

Мултикулти извращения на номинациите за „Оскар“ Етнически квоти и политически послания с “Черната пантера” и “Зелената книга”

ЕК алармира за БГ гражданството (обзор) Институцията е обезпокоена от схемите за предоставяне на паспорти срещу инвестиции

Палестинец е убит след израелска въздушна атака в Газа

Комисията одобри Преспанския договор, утре влиза в гръцкия парламент

Би Би Си: Дейвид Бауи е най-великият артист на ХХ век За най-велик лидер на ХХ век е избран Нелсън Мандела

Африка спасява Пирин с подписи, събрани от „зелените“ Преброяване на „еколозите” поиска бизнесът

Майк Помпео: Очаквам напредък в ядрените преговори със Северна Корея

Американският заместник-държавен секретар Уес Мичъл подаде оставка

ВМРО предлага: Доброволни отряди срещу циганската престъпност Настояват за „Данък лукс” и преизчисляване на старите пенсии

Водолази търсят потънало 15-годишно момче във водите на микроязовир край Пловдив Детето отишло да се пързаля върху замръзналия водоем, който се пропукал и го погълнал

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 януари 2019

Пешеходец е загинал на място, пометен от кола на входа на Бургас

Проф. Кантарджиев: Недоказуема е точната бройка на починалите от грип

Партенки и манерки продава армията Предлагат се и бичкии

Божидар Димитров: България ще има сериозен проблем, ако Турция оспори Лозанския договор. Ердоган не знае къде се намира

България може да има много сериозен проблем, ако турският президент Ердоган оспори Лозанския договор. Това коментира в интервю за „Дарик“ историкът проф. Божидар Димитров по повод изказване на Ердоган по-рано днес.

„Лозанският договор не е безспорен текст, не е и свещен. Разбира се, че ще го обсъждаме, ще правим опити да постигнем по-доброто решение“, заяви турският президент Реджеп Ердоган в реч пред участниците в конференция за новата концепция за сигурността в резиденцията „Бештепе“, цитиран от международните информационни агенции.

По силата на договора, сключен след края на Първата световна война, от територията на Османската империя е намалена от 3 млн. кв.км до 780 000 кв. км.

„С Лозанския мирен договор границите на Турция и сега са такива, каквито Турция ги е установила тогава, в началото на 20-те години. Отказа от Лозанския договор означава, че Турция не е съгласна с днешните си граници. Това естествено засяга и България. Ердоган за мен, в светлината на изказванията му от последните няколко месеца, все повече си мисля, че губи реалността. Разговорно казано той не знае къде се намира и каква съпротива ще срещне. И то не толкова от нас, колкото от големите играчи – Русия, САЩ, Европейския съюз. Най-вероятно, ако не започне да взима хапчета и да се лекува при добри психиатри, той ще бъде отстранен, ще бъде елиминиран“, коментира проф. Димитров.

Ако Ердоган има намерение да възстанови част от тези територии, той трябва да превзема и български земи, обясни проф. Димитров. Той обаче изрази съмнение, че ще се стигне до такъв международен скандал.

„Ако той предявява претенции към български територии, които са населени с етнически турци, то тези територии нямат пряка териториална връзка с Турция. Турско население има в Североизточна България – Търговище, Разград, Варна, Силистра, Русе и в Кърджалийски окръг. Ако той иска тези територии да ги присъедини към Република Турция, то задължително, за да има връзка с тях териториално, би трябвало да превземе и български области, в които няма турско население“, заяви още той.

„Но аз не вярвам, че той ще се реши на военна инвазия, колкото и силна да е военна Турция“, поясни професорът.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (32)

 1. То гаче евроатлантикът плевнелиевбеше по адекватен от партнера си ердоган… но поне знаеше, че се намира в демократична българия дет може да ръсиш секви простотии…

 2. Бате Божо,не подсказвай на враговете ни какво може да стане!А това е страшно!Те фесовете вече владеят големи райони в Родопите и Североизточна БЪЛГАРИЯ.Дори правят инвестиции там.Явно тия свине си имат нещо на ум.Защо никой не инвестира в Северозападна БЪЛГАРИЯ?Ами че там няма турци,което иначе е добре.

  1. северинчо, га дойдем в булгаристан и се установим там, тебе ке те вземем за баш мубаен у сарая си пълен с българки ханъмки от всички региони на страната. Нищо,че ще бъдеш скопен, ще си сред моми красиви и игриви. А кой е „свиня“ кой овца ще се проличи след около 10-15 години. Благодаря на Всевишния,че ще имам възможността да видя и тези дългоочаквани дни.

 3. Глупавата ни толерантност може много по сложни неща да ни сервира.

 4. Това са глупости!!Турция уважава сувернитета на България..В България турците са си доволни .Някой се опитва да насъска,не се връзвайте!

 5. В Турция се очакват не нови териториални заевования, напротив териториални загуби. Освен това речта на турския Президент е целенасочено към турската нация с политически основания, а това рефлектира в чуждите страни като съпротива, което се връща в Турция като камшик за политическо единство за вътрешно политическите цели на турската власт.

 6. Как със задоволство си го казваш Ахмед, „…В България турците са си доволни…“, наистина ли си Ахмед, щото си мисля, че пра, прадядо ти се е казвал Ангел, но османците са го потурчили. Не прощава такива грехове съдбата, както виждаш от османците и папера им не остана, потурчиха се до един, и държавата им се именува турция! И сега щели османско наследство да търсят, дааа, борчове да искат, имат бол, бол. Германския военен кореспондент Курт Арам пише през Балканската война – „Българите атакуваха с невероятно презрение към смъртта…даже без да стрелят. Само на нож…Биеха се като вбесени и смъртта за тях е нищо…Бият се човек срещу човек. Не стрелят, а душат, прехапват гръкляни, бият с приклади, саби, крака и зъби, мушкат с щиковете. Това всяваше дива уплаха у редифите – турското суеверно опълчение…“, и сега ердо си мечтае за нови териториални завоевания, ами защо не идвате…?

  1. Иванов, тъкмо с деянията си Ердоган ще ви даде отново да се проявите и изявите както по време на Балканската война. Пак „без да стреляте“ ще „душите и убивате на нож“. Само не мога да разбера факта:Защо непосредственно след атаката на позицийте при Чаталджа, без да се спрете никъде и да организирате фронт за съпротива за броени дни се озовахте в София. Защо когато вчерашните ви съюзници ви напердашиха само за броени дни си свалихте гащите? И да ти припомня, че вторият в списъка на „Падналите за България“ се казва Абдурахман и е ТУРЧИН. Да го знаеш де . А кой потурчен, кой побългарен ще покаже бъдещето. Поживьом и увидим. Скоро, много скоро ще имате възможността още веднъж да се срещнете с турците, вътре в страната или по границите. НО ЩЕ ИМАТЕ ТОВА УДОВОЛСТВИЕ. НИЕ СЪЩО…ТАКА , ЧЕ СЕ ГОТВЕТЕ.

 7. Иванов не съм много сигурен да ли Ахмед се е потурчил или теб са те погяурчили. Ако на османците целта им беше да ви потурчат нямаше и един вулгарен да остане по тези земи а вие две думи дори не знаете на турски … неграмотни юроде.

 8. İvanov ti gladen pederast,pırvo nauçi edna istina.Osmanliite sa turtsi. Osnovopolojnikıt na imperiyata razpolojen vırhu 3 kontinenta se kazva OSMAN GAZİ.

 9. Добро изказване само нашите политици малчат като п…ки.Нашите мили саседи ще запалят Европа.Както се казва в библията в началото беше словото

 10. Вие не сте в ред. Стига сте се заяждали като типични представители на района. Много са си готини българските турци. Българите трябва да са по-толерантни.

 11. Какво биха направили европейските държави и България ако : 1. Малцинствата живеещи на тяхна територия организират бойни групи и излязат из планините и раздават „правосъдие“ с АК-47? 2. Как биха постъпили същите държави ако, същите хора копаят ровове и канали из градовете за да попречат на силите за сигурност да си вършат работата. 3. Ако избраните кметове назначават на работа терористи и им плащат троини заплати , които всъщност отиват в ръцете на терористичната организация? 5. Ако терористите са обучени, финансирани и въоръжавани от собственните съюзници. 6. Ако терористите убиват войници, учители, служители, работници и подполват машини? 7. Ако тези терористи ежедневно поставят бомби в големите градове и убиват невинни хора. КАК БИ ПОСЪПИЛА БЪЛГАРИЯ, ГЕРМАНИЯ, ШВЕЦИЯ, ФРАНЦИЯ….Та Белгия още не е върнала убийцата на САБАНДЖЪ -Фехрие Ердал от 15 години насам. Терористката си живее свободно из Европа без да бъде безпокоявана от никого.

 12. ЧЕДА МОИ, ТРЕПАНЕТО НА КЮРДСКИ ЦИГАНИ Е БОГОУГОДНО ДЕЛО !!! ТЕ ЗА ТОВА СА СЪЗДАДЕНИ !!!

 13. Като чета бленуванията и мечтите на турците по-горе за възстановяването на османска империя , ми идва на ум , че скоро пак ще има ново Освобождение на България от турско робство . И тоя път няма да идва дядо Иван , а ще дойде дядо Путин – добре дошъл ! И наистина българската човещина не е оценена подобаващо – а човещината е проявена когато след 1878 г. не са изтребени останалите в България турци и не са покръстени насила , както насила са потурчвани българите през 5-те века . От „широкото сърце“ на Ердоган става ясно , че тоя е наистина перко , и светът се налага да внимава . Той и Хитлер беше перко и получи заслуженото си , но и нанесе огромни щети .

 14. Do Pr Dimitrov znam ce poznavate istoriata no ne naj novata na dneskasnia den turcjia oficialno nemoze da si varne otomanskite zemi no legalno bez vojni i dogovori na Balkanite tucite savat po vece i vece v 2050 Turcja ste ima 180 miliona u na 2050 15 do 20 miliona turci i cigani 200 do 300 hiledi bulgari i legalno Bulgatie sava turska provincja v Europe ste ima 150 do 200 miliona musolemani i v Rusja po vece musolemani ot rusnacite i naiste na Turcja stava nova osmanska imperia tova ni caka s ptodaznite i nasi upravnici.

 15. Божидаре Димитров,за пореден път ръсиш простотии.Въпреки,че Б-я не е страна по Лозанския договор,границите с Турция са установени с него.

  1. псевдонимът ти изключително точно отговаря на умствения ти багаж /ако го имаш/.

   1. Глупако Петров,Мунчо компетентно се е изказал.Явно ти си без умствен багаж в главата.Невероятно тъп си.

 16. Вижте сега България е обречена да изчезне като нация! Всяка година населението завинаги намалява с 50 хиляли,един град изчезва!!!българките не раждат ,младите емигрират и рано или късно все някой трябва да се засели …единсэвеното спасение е българките да родят от циганите

 17. Ако прадядо ми се е казвал Ангел ,защо майчиния ми език е турски?!..защо когато имам свобода на избора аз избирам да съм турчин и мюсюлманин!?никой не ме насилва… с

 18. KAT SI TUR4IN I MJUSOLMANIN,KAKVO PRAVISH V BALGARIJA?!NJAKOI DA VI E KANIL?VZEMI SI
  TURSKI PASPORT I SI IDI TAM!BALGARIJA E SUVERENNA STRANA I E OT 14 VEKA TAKAVA I NA TOVA MJASTO!I NE SE RADVAITE,A SE MOLETE DA NE IZ4EZNEM,ZASHTOTOPOSLEDNIJAT OT NAS
  SHTE,,DRAPNE SHALTERA,,!IVAS NJAMA DA VI IMA!

 19. Гларузче триперливо,
  Международното Право
  Не Е за дупе ти кирливо

 20. ахмед,ахмед-Толкова сте тъпи и малоумни същества вие турците,че не можете сами да си отговорите.За какво си тръгнал да спориш,бе будала от свински произход?Нима не знаеш,че в Европа никой не гледа с добро око на фесовете.Вие сте утайката на обществото.Когато някой каже „турчин“-реакцията е „пфууу“-един вид погнусяване от мисълта,че близо до тебе може да има подобно същество.Дълг на всеки дърт турчин е да възпита детето си в мюсюлмански обичаи и ненавист към всичко останало.Постоянно му повтарят да се гордее,че е турчин.Все едно да се гордееш,че си породиста свиня.Ако си поне малко умен-турчино ще разбереш,че да си такъв е унизително,гнусно,долно,мерзско…Ставай БЪЛГАРИН и християнин и ще видиш света от високо.Вашата кирташка религия е със средновековна същност.Тя няма никакви добродетели.исляма ви връща назад и не ви позволява да вървите напред.

 21. дико дикооо,толкова сте изостанали,толкова дълго и трайно са ви промили птичите мозъци със смешната теория за ,,величието’’, ,,непобедимостта’’, ,,славната история’’ и куп подобни глупости,че изобщо не се съобразявате,че отдавна не сме в епохата на ,,Работническо дело’’ ,че сме в епохата на Интернет и,че всеки всичко знае ! Говориш от злоба,която е заслепила и другите ти събратя! Питай свестните европейци и те ще дадат най точната характеристика за турците-съвестни,почтени,сплотени,не поддаващи се на асимилация(,,интегриране по тяхному) и това е така от края на 60-те досега! А твоите балкански юнаци и юнакини за нула време опустошихте европата така както хуните не са я унищожавали! Спреш ли германец и разбере ли,че си българин и интуитивно се оглежда и се хваща за джобовете! Не ми я хвали твоята мижава и не ставаща за нищо държавица! Ние най добре ви познаваме !Съдбата и бъдещето на Европа е в ръцете на Турция-колкото и да не ви се иска и да не ви се нрави! За какво величие ми говориш,когато нямате ни икономика,ни армия…Младежта,бъдещето на нацията,тъне в апатия,алкохол,дрога ,аморалност и безверие в утрешния ден а вие все още с утопичните блянове ,наследство от комунизма! Вместо да начертаете план как да угодите на комшията от юг,който като хала напира с огромната си икономика и мощната армия на границата ви от дървен плет!

 22. Стига сте се дразнили. Няма проблеми между българи и турци. И двата етноса уважават държавата …т.е. те са държавотворчески народи.Проблем са циганите защото те нямат никъде държава.Аз съм българин и никога не съм имал проблеми с турците нито в България нито в Турция. Дори като разберат в Турция че съм българин, веднага се усмихват, казват “О, комши” . Ние българите сме единствените на които те приятелски казват така… Не нагнетявайте излишни отрицателни емоции!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.