Божков си върна иззета антика от черния пазар (обзор)

Сътрудници на Божков показаха каталози, в които е описана античната хидрия.

Съкровището трябвало да е в хранилище на музея

Бронзовият съд е регистриран през 2008 г., бил е на изложба в Брюксел по повод приемането на България в ЕС

Божков: Дано не си го купя трети път

Бронзов античен съд от колекцията на Васил Божков, иззет при акцията на спецпрокуратурата, е предложен за продажба на черния пазар за скъпоценности в чужбина. Оттам бизнесменът, който се намира в Дубай, си го е откупил и днес предметът бе показан в офиса на “Нове интернал” на столичната улица “Московска”.

Самият Божков се включи чрез видеовръзка с Дубай, но беше пестелив в обяснението си за начина, по който предметът се е върнал в София. Стана ясно само, че го е купил по дигитален път от човек, който го е донесъл и предал. На въпроса за колко пари, отговорът бе: “Това е безценен предмет, той няма цена, а се продава за толкова, на колкото се договориш”.

Безценният предмет е гръцка хидрия - съд за вода, датиран от 460-450 г. пр. н. е. Характерно за него е, че е с 2 обикновени дръжки, а на третата е изобразена фигури на сирена с инкрустирани отстрани сребърни нитове. Божков призна, че преди години я е купил без документи. Хидрията имала повреди, наложило се да бъде реставрирана, но след това станала един от важните експонати в колекцията му, включена и в каталозите. Показана била и в Брюксел през 2007 г. на изложбата по повод приемането на България в Европейския съюз.

Божков подчерта, че този артефакт има паспорт, тоест - регистриран е в Министерството на културата. Сътрудници от офиса му показаха оригинала на експертната оценка на хидрията, подписана на 24 ноември 2008 г. от Виктория Христова Карацанова. Въз основа на нея на 21 декември 2008 г. е издаден сертификат, подписан от трима експерти от НИМ.

На въпрос на “Труд” възможно ли е освен иззетия, да има втори такъв съд, който да се появил на пазара на антики, Божков отговори: “Според учените е невъзможно да има два еднакви съда от античността”. Той е убеден, че съдът е иззет с нарушение на закона още при влизането на прокуратурата в офисите му, когато хората били карани да лягат по пода и антиките са били изнасяни с чували.

Запитан дали не се притеснява, че след изявленията му разследващите отново ще дойдат и ще изземат хидрията, Божков каза: “Нека да заповядат. Дано да не се налага да си я купувам трети път”.

Тъй като версиите за откупуването на античния съд могат да бъдат много и най-разнообразни, “Труд” изпрати въпроси на прокуратурата как ще коментират изявленията на бизнесмена, срещу когото задочно са повдигнати 18 обвинения, включително и за незаконни артефакти. До редакционното приключване на броя в петък, отговори не бяха получени.

Акцията на спецпрокуратурата е продължила 8 месеца

 

6778 предмета изнесени от офисите на „Московска“

 

Те са фотографирани в присъствието на представители на фондация “Тракия”, заявиха от държавното обвинение през 2020 г.

 

Назначени са експертизи

Описването, опаковането и транспортирането на съкровищата е ставало при спазвани всички международни стандарти и при засилена охрана от полиция и жандармерия.

Общо 6 778 предмета, притежаващи белезите на движими културни ценности, бяха иззети от сградата на “Нове интернал” ЕООД на ул. “Московска” в София и други имоти на Божков. Акцията започна на 30 януари 2020 г. и приключи изцяло на 1 октомври същата година, когато всички артефакти бяха предадени на Министерството на културата. Антични предмети са в хранилища на Националния исторически музей, а картините - в Националната художествена галерия.

За охраната им се грижат служители от Министерство на вътрешните работи, използва се и различни охранителни системи, като е включен целия наличен технически потенциал на полицията.

Иззетата колекция от антики на Васил Божков от октомври м. г. се пази в хранилища на Националния исторически музей.

Намерените предмети са фотографирани в присъствието на упълномощени защитници на Фондация “Тракия”, на управителя на “Нова интернал”, на представители на Министерство на културата, на експерти и реставратори от НИМ и НХГ. Достъпът за претърсването и изземването е бил осигурен от служителите на фондацията, посочи на брифинг на 6 октомври м. г. Сийка Милева, говорител на главния прокурор. Тя допълни, че регистрираните от Божков предмети като колекция са само 212, затова прокуратурата счита, че останалите 6 566 предмета са незаконно придобити. Ако това се потвърди след изготвяне на експертизи, държавата може да предприеме действие за обявяването им за публична държавна собственост. Някои от антиките са били открити в кутии, кашони, в найлонови пликове и в насипно състояние, тоест - били са съхранявани в нарушение на всякакви международни стандарти. Върху опаковките на по-голяма част от предметите били намерени бележки с ръкописен текст, които обозначавали различни географски области и населени места от България, за което прокуратурата счита, че те били придобити незаконно от иманяри.

Всички действия по разследването, свързани с изземването на вещите били извършени при стриктно спазване на процесуалните правила и на всички международни стандарти на съхранение, опаковане и транспортиране, заяви тогава прокурор Милева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения