Боил Банов: Твърдението, че спирам делото за Ларгото, може да го роди само болен мозък

Атаката към мен и Министерството на културата постъпва, защото губим делото на втора инстанция за строителството на Ларгото. Срокът за обжалване на решението е 12 март. По този начин министърът на културата Боил Банов коментира искането на БСП той да подаде оставка.

Според социалистите Министерството на културата е изпуснало срока за обжалване а делото за ремонта на Ларгото, в резултат на което българският данъкоплатец безвъзвратно губи 700 хиляди лева.

До преди няколко дни това, което знаех аз е, че чакаме насрочено дело във ВКС за трета инстанция. Фактически, до преди няколко дни - на мен не ми е съобщено, че има някакво друго развитие по делото, освен, че чакаме трета, последна инстанция дело във ВКС по същия въпрос", отбеляза Банов.

"Преди няколко дни разбираме, че ситуацията е съвсем друга. А тя е следната: служителят, оторизиран да води действията по това дело, внася жалбата към ВКС на 13-ти, а не на 12-ти. Оттам насетне съдъс връща след около десет дни определение, в което се казва, че е изпуснат срокът за внасяне на жалби. това, което връща съдът, влиза в Правна дирекция. Правна дирекция, без да уведоми нито мен, нито главен секретар, служителят, който е оторизиран, внася обжалване в съда. Според мен, манипулативно се опитва да обясни, че са пуснати по пощата документите на датата 12-ти - нещо, което не отговаря на истината. Оттам насетне съдът започва да разглежда тази обратна жалба и се произнася преди няколко дни на сайта си", обясни Банов.

Той посочи, че тези дела не минават през министър. "Те се водят от Правна дирекция и оторизирания служител, който представлява министерството по тези дела. От март до сега никой в министерството не е информиран за реалния ход по същество на делото. Това, което успях да направя, е да назнача дисциплинарен съвет, който да разгледа обстоятелствата и действията на съответните служители", обяни Банов.

"Колко трябва да ми е акълът, след като през този момент, когато ме разследва прокуратура след вероломната атака на БСП, да правя каквото и да е, за да спирам или възпрепятствам това дело. Това може да го роди само болен мозък", смята министърът.

"Аз лично, без да съм съд, прокуратура или каквото и да е смятам, че този акт е продължение на това, което се случи - по повод сигналите на Елена Йончева. И поради тази причина всичко, което ние събираме тук като информация, ще бъде лично внесено от мен в прокуратурата с оглед пълното разнищване на случая. Който и друг в министерството да е замесен по някакъв начин в това или да е знаел какво се случва, ще понесе своите наказания и лично от мен ще бъде даден на прокуратурата. Аз считам,че тези действия не са случайни", добави той.

Служителите, които стоят с подписите си зад тези действия, не са служители на една-две или пет години, напротив. Аз считам, че тези действия са продълженеие на онези - с цел уронване престижа на Министерството на културата и лично на мен", подчерта министърът.

"Това за мен не е случайно. Затова ще сезирам прокуратурата - да ги разследват, за ги разпитват, да ги препитват", заяви Банов.

Коментари

Задължително поле