Боил Банов: Ще водим разговори с Лувъра и за други изложби

Снимка: Пламен Стоименов/Архив

България ще води и занапред разговори с Лувъра за други изложби от различни периоди на нашата история. Това заяви министърът на културата Боил Банов на изслушване в парламентарната комисия по култура и медиите.

"За мен казаното от Българската православна църква е със знак на Конституция", категоричен е министърът.

Коментарът му е по повод отказа на Светия синод да даде благословия за изнасяне на артефакти от Църковно-историческия институт и църковния музей за изложба с работно заглавие "Българско изкуство от XVI до XVIII век" в Лувъра през лятото на 2020 г.

Министърът каза пред депутатите, че през 2012 година с френския музей българската страна е договорила три изложби. През 2016 година участието ни с наши експонати е предоговорено, информира Канал 3.

По отношение на експонатите от Първото българско царство министърът е информирал Лувъра, че БПЦ почти не разрешава икони да участват в изложения. Въпреки това музеят изпраща в България свой куратор.

Министерството на културата е изпратило съответните писма до Църквата и очаквано е получило отказа, заяви министърът.

След пропадането на изложбата преминаваме в разговори с Лувъра за договаряне на нови изложби от други периоди на нашата история.

Преди дни министърът на културата Боил Банов проведе среща и с посланика на Франция у нас Флоранс Робин и я запозна с предисторията на преговорите с музея от 2012 г., както и с решенията на БПЦ. Двамата се обединиха около мнението, че е много важно да бъде запазено доброто сътрудничество с музея Лувър и успешното партньорство между двете страни да продължи с реализацията на дългосрочните проекти в областта на културата и изкуството.

Коментари

Задължително поле