"Боинг" загубили 9 милиарда долара заради модела "737 Max"

Снимка: Уикипдедия

Най-големият промишлен износител от САЩ - "Боинг", се готви за още тежки финансови удари след приземяването преди 9 месеца на най-продавания й самолет - 737 Max, информира БНТ. Компанията се принуди да обяви временно прекратяване на производството му, след като авиационните власти отказаха преди края на годината да разрешат връщането на модела в експлоатация.

Всички самолети "Боинг 737 Max" в света бяха спрени от експлоатация през март заради две катастрофи в рамките на половин година. Общо 346 души загинаха в Етиопия и Индонезия. Основна причина и за двете трагедии се оказа проблем със системата за усилване на маневрените характеристики на машините. Нова версия на софтуера ще трябва да бъде сертифицирана, инсталирана на приземените самолети и пилотите да преминат през обучение.

Въпреки проблемите "Боинг" продължи да произвежда по 42 такива самолета месечно. Заради неяснотите по повторното сертифициране обаче бордът на компанията е решил да съкрати разходите с временно спиране на поточната линия край Сиатъл. 12 хиляди души обаче остават на работа.

Загубите на "Боинг" от кризата със "737 Max" до момента възлизат на 9 милиарда долара. "Джей Пи Морган" изчислява, че към тях ще се прибавя по още 1 милиард всеки месец, докато не работи поточната линия. Загуби ще търпят и близо 600-те компании доставчици от целия свят и служителите им.

Коментари

Задължително поле