Бойко Борисов: Гинат хора заради безкрайните и безумни обжалвания на обществените поръчки

Преработват проекта за пътя Пловдив-Асеновград, изграждат локални платна и 5 пътни възела, единият ще е за летището

„Десетки хора гинат заради безкрайните и безумни обжалвания на обществените поръчки, заради които изграждането на пътя Пловдив-Асеновград стартира с 2 години закъснение”, заяви премиерът Бойко Борисов по време на инспекцията си в четвъртък на разширението на пътя, наричан от местните хора „шосето на смъртта” заради многобройните загинали по него през последните години.

Министър-председателят призова за публичен дебат за промени в ЗОП (Закона за обществените поръчки), които да доведат до спиране на безкрайните обжалвания. „Не съм доволен от това, че тук две години гинаха хора заради тези безумни обжалвания, които спряха строителството на пътя. А той вече щеше да е готов. Заради фирми – щатни обжалвателки вече две години не можем да започнем обходите на Поморие и Ахелой. По същата причина в Кресненското дефиле продължават да гинат хора. Обжалванията на обществената поръчка забавиха с 2 години и въвеждането на тол системата. Сега искаме носи влакове и мотриси да купим, защото сегашните дизели са по-стари дори и от мен и започнаха да се самозапалват, ама те ще обжалват и тях поне 2 години!”, декларира премиерът.

Бойко Борисов разкри, че проектът за разширението на пътя Пловдив – Асеновград бил изготвен още през 1986 г. и повече от 30 години хората от региона чакали да се сдобият с хубаво и сигурно транспортно съоръжение. То според изпълнителния директор на фирмата изпълнител „ИСА 2000” Юлиян Инджов ще е готово още през есента на 2018 г., До два месеца ще бъде преработен досегашния проект, като новият ще включва четирилентов път, две локални платна и 5 пътни възела, като единият от тях ще е на отбивката за летище Пловдив.

„Това е най-натовареният път у нас след „Орлов мост”. Освен това Пловдив се развива много и затова ще направим тези пътни възли към летището и към Околовръстното шосе, което скоро ще е също на дневен ред”, коментира премиерът Борисов.

За Околовръстния път на Пловдив ще се мисли, след като се понапълни хазната от въвеждането на тол системата за тировете, от която министър-председателят очаква по 1,5 млрд-лв. годишно.

„За 10 км по АМ „Тракия” днес преброих над 100 тира”, допълни Борисов. След инспекцията си на пътя Пловдив-Асеновград премиерът продължи към българо-турската граница, където извърши на място проверка как върви изграждането на газопровода, по който през Турция у нас ще се доставя газ от Азербайджан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България