Бойко Борисов: До края на май "Балкански поток" трябва да стане готов (ВИДЕО)

Премиерът Бойко Борисов инспектира в Горни Дъбник метър 347 от трасето на "Балкански поток", където вървят строителни дейности за реализацията на тръбата.

Трасето на газопровода преминава през територията на 11 области, а в момента се работи по участък с дължина 45,2 км, разположен на територията на област Плевен. Към момента са доставени тръби за 215,20 км.

"От Селановци до тук 45 минути летяхме над изграден газопровод, вече на много места е под земята. 18 хиляди тръби са положени, а допълнително 3700 са на бургаското пристанище", каза министър-председателят.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че се работи впечатляващо бързо, и че строителните дейности се изпълняват в график по всички български и европейски процедури. „България спазва всички процедури като член на ЕС - обжалвания, търгове, всичко мина."

"От първия ден досега по над 5 км на ден се работи", обясни Борисов.

"Не случайно ние го кръстихме газов хъб "Балкан", защото той ще обслужва Балканите и връзките към него се наричат "Балкански поток". Уведомил съм и руския президент и турския президент, че ние държим на територията на България да се нарича така - "Балкански поток" и оттук през Селановци влиза в Сърбия и те да го наричат както искат", заяви премиерът.

"Сега на 8-ми идва зам.-държавният секретар по стратегически въпроси на САЩ Дейвид Хил, за да продължим по подписаното споразумение", каза Бойко Борисов.

Той добави, че заедно с изграждането на интерконектора с Гърция страната ни ще постигне реална газова диверсификация.

"Ще спазиме сроковете и в края на май трябва да стане готов "Балкански поток", каза още премиерът.

"Аз и в Брюксел и в САЩ казах, че ние имаме геостратегически интерес да си останем в газопреносната система. И когато подписахме с президента Тръмп споразумението пише, че България е регионален стратегически газо-разпределител център на Балканите. Т.е ние сме се съгласили, че ще идва руски, турски, азерски и т.н. газ и ще се превозва, а българските граждани ще получават транзитни такси. Ние искаме да получаваме отвсякъде газ, за да може да го търгуваме", обясни министър-председателят.

Премиерът Борисов коментира и темата с боклука на Плевене: "Искам да поздравя МВР, ДАНС и прокуратурата. Това не е първото място, където влизат по този начин. Поне още 7 места се подготвят.  Всееки, който си мисли, че ще прави далавера за сметка на държавата и за здравето на българите, ще получи санкции", каза той.

Коментари

Задължително поле