Бойко Борисов към курсантите от НВУ: Влагаме 4 млрд. лв. тази година за армията, която заслужавате

Премиерът пристигна с хеликоптер за клетвата на първокурсниците във военния ВУЗ

С носталгия си спомням деня, в който аз полагах клетва, след това командвах взвод, рота. Тогава гледах към трибуната и завиждах на тези, които са горе. Трябва да ви кажа, че сега с министъра на отбраната и с колегите се усмихваме, но всички бихме си разменили местата с вас. Няма по-хубаво от младостта, силата, дръзновението и действително ви поздравявам с избора, който сте направили да учите в НВУ. С такива думи се обърна премиерът Бойко Борисов към курсантите от Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново.

Точно в 11 часа в петък той и министърът на отбраната Красимир Каракачанов кацнаха с хеликоптер в двора на военния ВУЗ, за да присъстват на клетвата на 163-та първокурсници. За първи път след 2002 г. те бяха с нови сини униформи и червени фуражки, които занапред ще отличават юнкерите от останалите военнослужещи.

"Освен, че се гордеем с вас, ние се и грижим за вас. Отпуснати са 16 млн. лева за обновяване на сградите в НВУ, текат обществените поръчки за изпълнението на ремонтите. Много се говори за разходите за отбрана. За тази година за отбрана и да преведем армията в съответствията, които заслужавате, влагаме 4 млрд. лева. Това са разходи, които вашите родители, нашите български граждани са събрали от своите данъци. Затова трябва да се учите, да се подготвяте, за да сте много добри. Защото виждате събитията в Сирия, Либия, Косово, въпреки че ще сме добри политици ако има траен мир. Но винаги е важно да имаме възпиращата сила на Българската армия във ваше лице. Четвърта рота на 1 януари отива в Долна митрополия, където възстановихме Военно-въздушното училище. Затова се сприятелявайте сега, за да може после във въздуха и по земята да си партнирате добре", каза пред курсантите Борисов.

В края на словото си премиерът се обърна командирите.

"Добър е всеки офицер, който връща жив и здрав войника на майка му и баща му. Затова ви нареждам да пазите тези деца, за да се връщат живи и здрави и да ни пазят и нас", заяви Борисов.

Коментари

Задължително поле