Бойко Борисов: Настоявам Вучич и Тачи да решат проблемите между Сърбия и Косово, достатъчно силни лидери са

Настоявам колегите Вучич и Тачи да решат всички проблеми между Сърбия и Косово, достатъчно силни лидери са, каза Бойко Борисов след срещата на лидерите на страните от Процеса „Бърдо-Бриони“ в Скопие.

„Доналд, от името на всички от Балканите благодарим за усилията и за това, че намери време в толкова ангажираната си програма за няколко дни да минеш в страните, за да придобиеш лични впечатления от региона. Благодаря от името на всички, защото това не е правилно. Благодаря и на Ангела Меркел, защото ако нещо добро се случи на Балканите, аз съм убеден, че това може да стане само с нейната лична ангажираност. Благодаря на Тереза Мей, че много активно работим за срещата юли месец в Лондон по Берлинския процес. Благодаря на всички президенти, които са тук. Поздравявам Албания и Македония, Сърбия и Черна гора за поканата.“, заяви премиерът.

„Настоявам колегите Вучич и Тачи да решат всички проблеми между Сърбия и Косово, достатъчно силни лидери са. Достатъчно силни амбиции имаме Балканите“, коментира Борисов. „Надявам се егоизмът на никого да не надделее и да спре процеса за целите Балкани. Това е важно и за Румъния, и за Гърция. Надявам се по същия начин и лидерите на Гърция и Македония да намерят решение за името. То трябва да стане възможно най-бързо. Имаме исторически шанс, както моят приятел историк Доналд каза, че след 60 години историята ще изпише и Вучич, и Тачи, и Георги Иванов, и Заев, ако успеят да придвижат държавите си напред и обратно“, каза още българският премиер.

Железопътната инфраструктура, магистрали, всичко трябва да се развива. Франция и Германия - воювайки, воювайки, воювайки - сега вижте - ръка за ръка е много по-добре. При отношенията между България и Македония е по същия начин, тръгнаха напред, заяви още Борисов в изявлението си след срещата в Македония.

Косово и Сърбия не решат ли въпроса, няма изобщо защо да си говорим за ЕС. Босна и Херцеговина по същия начин. Това, което ние с Доналд сме поели като ангажимент, сме го изпълнили, каза Борисов.

Президентът на Република Македония Георге Иванов е домакин на срещата на лидерите на страните от Процеса "Бърдо-Бриони".

Коментари

Задължително поле