Бойко Методиев Борисов - В седми коридор

Снимка: Дилян Марков

Той е станал като част от семействата ни. Пуснеш телевизора - новини с него. Отвориш фейсбук - предава на живо. Бойко Методиев Борисов, един от най-дълго управлявалите Република България премиер-министри, днес (13 юни), става на 60 години и влиза, както се казва, в седми коридор.

Успехите му са ясни - за приятелите са безспорни, за опонентите - съмнителни. То винаги ще си е така. Затова нека силуетът му бъде за началото. Нещо като “Батман: Началото”.

Въпреки че дядо му Асен е бил “утепан от комунистите”, Борисов винаги е мечтаел да бъде в екшъна на полицията. За негово съжаление полицията тогава се казваше милиция, а тя беше комунистическа - създадена от тези, дето са “утепали дедо му”. Но той това иска и това постига. Започва в МВР на БКП, за да оглави МВР на демокрацията.

Пътят му към униформата е като българска магистрала - тук пропадне, там има ремонт, там има засада от алчни патрулки. Въпреки че е отличник в училище, става ясно, че не може да кандидатства в профилите “Държавна сигурност” или “Народна милиция” в Симеоново, заради досието на дядо му Асен. Баща му го съветва да стане пожарникар. Обаче не като него самия - “профилактик” (тези, дето ходят с папки и проверяват дали един обект отговаря на ППБ, б.р.)

“Сине, ако искаш да си в моята сянка и да ти е леко, трябва да станеш профилактик. Ако искаш да си правиш твоя биография и кариера, трябва да станеш боевак и да минеш през най-трудното”, казал баща му.

Бойко Борисов става истински боец и става командир на централната рота в поделение 702 220 А (Пожарната на “Раковска” в София). И оттогава първи влиза в пожара и последен излиза - в буквален и преносен смисъл. И бил непокорен. В суетния смисъл. Много рядко слагал каска, защото му разваляла прическата, защото имал буйна коса. Колкото и странно да звучи това днес.

При едно от дежурствата му, вдигат смяната по тревога - гръмнал бойлер, убил човек, а сградата гори.

“Страшна паника - разказва той - ние влизаме през грешен вход, понеже хората викаха “Тука, тука, тука!” аз най-бърз, нали спортист, бягам напред и след мене върви линията - войниците хвърлят шлагновете, скопчават и тичат нагоре. Обаче пожарът от другата страна и ние със старшината Васо Стоев попадаме в клопка. Вратата зад нас се затваря, а вътре се пълни с дим и започваме да се давим.”

Борисов и Стоев не могат да излязат, въпреки усилията и положението става опасно. Лягат на пода и започват да дишат през процепа на вратата. Тогава Методиев се ядосва и праска такъв ритник на вратата, че тя пада заедно с касата.

“И сме застанали на един прозорец - дишаме, дишаме... А отдолу една жена, по пеньоар, ама с едни страхотни гърди. И ние, както бяхме се зашеметили, и двамата: “А!” Мина ни, мигновено.”

Кариерата на Борисов щеше да бъде друга, ако не е бил съветът на един много важен човек в живота му - Кръстьо Чакъров. Нищо не ви говори името Чакъров? Е, почти няма човек в България, който да не знае сакралния резултат за феновете на футбола - Левски - ЦСКА (7:2), с хеттрик на Гунди. Чакъров е треньор на “Левски” при този феноменален резултат.

Когато кандидатства в Школата, Чакъров идва на гости в Борисови. Разбрал каква е драмата на тинейджъра, сяда и му казва: “Бойко, с твоето досие, моето момче, имаш два варианта - единият е спорт, другият е да правиш нещо с наука. В МВР полковници - много, учени - нема!”

Този съвет се запечатва в съзнанието на Борисов и както той казва, това му става като програма. Намира клуб по карате в Института за чуждестранни студенти. Тренира с хъс и учи с хъс. Записва свободна аспирантура и на 27 години защитава дисертация. Темата е “Психофизическата подготовка на оперативния състав на противопожарната охрана за действие в екстремални ситуации.” Това се случва на 29 ноември 1989 година и му е присъдена научна степен “кандидат на науките”.

По това време се случва и мирната революция, която преобръща цяла България. Демокрацията и свободната инициатива помитат комунистическия режим и Бойко Борисов напуска системата, за да започне нова магистрала в собствения си живот - изпълнена с естакадите на успехите и мантинелите на конкуренцията.

Така се ражда охранителната фирма “Ипон”. Това е компанията, която поема охраната на бившия Първи - Живков, който е под домашен арест, а сетне и на царя в изгнание - Симеон Сакскобургготски. Явно там някъде - между “Секвоя” и “Врана”, Борисов се заразява с политическия вирус, за да се превърне в Х-мен на управленския небосклон.

Симеон го посочва за главен секретар на МВР - благодарност за охраната. Охраната на двамата лидери се оказва и професорската му програма. Борисов помни много добре съветите на царя. Сакскобургготски казва в едно интервю: “Той има феноменална интуиция. Веднъж му рекох: “Генерале, вие сте много млад, ама аз като много по-стар си спомням, че баща ми (цар Борис III) казваше: “Градоначалникът на София е трамплинът за министър-председател.”

Очевидно Бойко Борисов е наблюдавал много внимателно и цар, и генерален секретар, защото след пожарите, ритниците, охраната, той става и градоначалник, и министър-председател. Та така и до днес.

(Цитатите са от книгата “Моделът на успеха или как да успяваш в България")

 

Съветите на Първия и Царя

Борисов е бил шеф на охраната на последния цар - Симеон и на последния генерален секретар на БКП - Тодор Живков. И двамата докато са в немилост. И се учи от тях.

“Това, което от Тодор Живков съм чувал, е съвпадало с това, което после ми е казвал царят. Има една сентенция, която съм чул от двамата, но казана с различни думи. Царят казваше: “Бойко, не се ядосвай, а прави другите да се ядосват!”, а Тодор Живков: “Недей псува, а накарай другите да те псуват!”

 

За него

Бойко, ти се справи прекрасно

Действията на премиера Борисов за приобщаването на страните от региона към Европейския съюз са категоричен успех. Темата “Западни Балкани” не беше лесен приоритет, но ти, Бойко, се справи прекрасно и трябва да останеш медиатор по тази тема. Хората от Западните Балкани очакват и искат конкретни и реални неща за подобряване на живота си.

Ангела Меркел, май 2018 г.

 

И двамата сме се наблюдавали

Един ден, не знам дали вече беше станал кмет или премиер, той ми каза: “Аааа, да не мислите, че аз не съм ви наблюдавал”. Викам: “Генерале, ако пък вие си въобразявате, че аз не съм ви наблюдавал, докато съм ви гледал в тила толкова често…“ Така че и двамата сме се наблюдавали. И може всеки един да се е понаучил на нещо.

Симеон Сакскобурготски, май 2018 г.

 

Борисов беше много полезен

Репутацията ви нарасна. Всеки сега смята, че България играе не просто роля, но централна роля в Европа. Бойко Борисов беше много полезен на Западните Балкани, като им обясни, че тяхното време за членство не е дошло. България беше много полезна за успокояването по този въпрос.

Жан-Клод Юнкер, юли 2018 г.

 

Партията е жив организъм

За мен са важни волята и желанието на Борисов и партията, партията да продължи напред, защото партията е жив организъм. Тя има динамичен живот по места… Партията има своя лидер, създадена е около неговата харизма..., част от голяма пирамида, в която има множество хора, структури със сърце и душа, които работят за нея.

Лиляна Павлова, юни 2019 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети