Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 12.12.2019

На 12 декември 2019 да почерпят

Излиза сказание за Боян Мага Нов роман от Павлина Павлова за сина на Симеон

„Локо“ (София) покани Стойчо Стоев

Учениците от кърджалийското училище, чието стълбище пропадна, ще учат в други сгради

Сър Антъни Хопкинс: Актьорите са глупави

Джонсън печели вота, но с малка преднина

Купуваме още един правителствен самолет (обзор) От 2014 г. „Фалкон”-ът е аварирал над 20 пъти

Депутати от БСП пред “Труд”: Корнелия Нинова не владее групата си При избора на Сотир Цацаров червената група се разцепи наполовина

Турция заплаши да изгони американските войници от базата „Инджирлик”

Манолова открива временна приемна във Видин

Свършват мъките с данъчните декларации

Дължими налози за служебен аванс за шефа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 12 декември 2019

„Германският пациент” от Михаил Вешим Ще спаси ли българската пукница Хер Бекер

Болницата в Горна Оряховица привлича кадри като плаща обучението им Специализантите подписват договори с лечебницата да работят там по време на специализацията и поне 5 г.след това

Седем договора със специализанти и със студенти от медицински ВУЗ-ове за плащане на обучението им и осигуряване на работа, е подписала МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица.

Четиригодишните договори с двамата специализанти д-р Ралица Банова и д-р Марин Маринов предвиждат таксите за специализация през целия обучителен период да се поемат от болницата, а в замяна медиците се ангажират да работят в лечебницата по време на специализацията, както и след това поне пет години. Младата д-р Банова, която е от Павликени, специализира „Детски болести“, а д-р Маринов е от Горна Оряховица и е гастроентеролог.d-r-ivanov-1

През септември МБАЛ подписа още пет договора със студенти от различни специалности и медицински ВУЗ-ове. Таксите за цялото обучение на две студентки, специалност „Медицинска сестра“ от Медицинския филиал на МУ- Варна във Велико Търново, отново се поемат от здравното заведение, като след дипломирането младите жени ще работят в нея. В момента те идват на стаж тук и помагат. Още две студентки, специалност „Рехабилитация“ от Медицинския университет в Плевен са с договори с болницата, както и един студент по медицина от варненския университет.

„Това е част от политиката по привличането на млади специалисти в лечебното заведение. Кадровата криза с лекарите е много сериозна, като във всяко звено на болницата има дефицит на доктори и медицински сестри. Пенсионираните медицински кадри са около около 20% от персонала. Искаме във всяко от 12-те отделения да имаме студенти“, коментира управителят на болницата д-р Иван Иванов.

Той допълни, че стремежът е да се увеличават възнагражденията на персонала. За първото полугодие размерът на средната работна брутна заплата е 1013 лв., като се смята, че за деветмесечието тя ще бъде още по-висока. По думите на д-р Иванов, напоследък при постъпване на работа младите лекари се интересуват и от условията при които ще работят. „От страна на Общината имаме пълно съдействие, тъй като се отделят много средства за ремонти и нова апаратура“, заяви д-р Иванов.

От началото на октомври стартира мащабен ремонт на три отделения в болницата по програма „Красива България“. Проектът на стойност 270 754 лева и е спечелен от Община Горна Оряховица и предвижда основен ремонт на Първо вътрешно отделение, отделението по УНГ и Отделението по физикална и рехабилитационна медицина. От тях 119 998 лева се осигуряват от МТСП, а 150 756 лева е съфинансирането от Общината. В момента се подменят подовите настилки, дограма, ремонтират се санитарните помещения, старото осветление се подменя с нови LED осветителни тела. До Нова година ремонтът трябва да приключи. Амбицията е догодина да бъде обновено Второ вътрешно отделение, Отделението по инфекциозни болести и Отделението по образна диагностика, отново със средства по проект.

„През последните години в модерна апаратура в болницата са вложени над 550 000 лева, основно осигурени от Община Горна Оряховица“, изтъкна д-р Иванов.

За последните три години просрочените задължения на МБАЛ са намалени наполовина. Докато в края на 2015 г. те са били над половин милион лева, в края на септември тази година те са намалели до 232 000 лева.

На 19 октомври МБАЛ в Горна Оряховица има патронен празник, тъй като носи името на българския духовник, отшелник и лечител Свети Иван Рилски. Здравното заведение отбелязва тази година 122 години от своето създаване.

В историята на лечебницата, която е на повече от един век, са работили лекари, взели образованието си в редица европейски градове като Прага, Бон, Женева, Загреб, Киев, Франкфурт на Майн и т.н. Голяма част от медиците са били участници във Втората световна война, наградени с ордени и медали за проявен героизъм. В болницата в Горна Оряховица са работили изтъкнати медицински специалисти, като например д-р Койчо Иванов и д-р Пенчо Кюркчиев, кандидати на медицинските науки в областта на кардиологията и хирургията.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.