Лекарствата срещу COVID-19 (ИНФОГРАФИКА)

Със секс да избием глобата за разходка! Сайтът Pornhub обяви официално, че плаща по $3500 за аматьорско видео

Разширяват Монако за повече луксозни домове

Правителството прие измененията в държавния бюджет за 2020 г. Предвижда се изтегляне на до 10 млрд. лв. държавен дълг

Продажбите на жилища в Сингапур се увеличават

Две жени са пострадали при катастрофа в Благоевград

Третият тест за коронавирус на Ангела Меркел също е отрицателен

Колумбийски бунтовници слагат оръжието

Отсрочват заемите на няколко стъпки Започват с 2-3 месеца, а при необходимост ще има удължаване за мораториума

Меган и Хари приключиха със задълженията си към кралското семейство

Компаниите не променят плановете си

КПП-та и пеши патрули в Бургаското гето

Военен кораб с 1000 болнични легла пристигна в Ню Йорк, за да помага в борбата с коронавируса

Винетките без компенсации от АПИ

Тръмп: Над 2 млн. американци можеха да загинат от COVID-19, ако не бяхме въвели мерки

Болницата в Горна Оряховица се сдоби с модерен скенер за 70 000 лева

Общо 842 високоспециализирани изследвания са направени за година в лечебницата
Общо 842 високоспециализирани изследвания са извършени за миналата година в Отделението по образна диагностика при МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица.

„Става въпрос за компютърна томография на главния мозък, гръбначните прешлени, гръдния кош, коремните органи и органите в малкия таз, с без и с констрастно усилване на образите“, коментира д-р Галя Дачева, началник на отделението.

За периода са извършени десетки специализирани изследвания на храносмилателната и отделителната система – венозна урография, изследвания на стомах и черва. Най- голям е броят на конвенционалните рентгенографии на всички системи – дихателна, сърдечно- съдова, пикочно- полова, храносмилателна и костна- 5597 броя.

През април в отделението ще заработи компютърен томограф от най- нова генерация. Доставката му бе благодарение на осигурено финансиране от Община Горна Оряховица от 70 000 лева. Модерният скенер вече е монтиран, а в момента се извършват замервания и документална работа по издаване на лицензия за работа с него.

“ Скенерът е спирален, 16- срезов, с отличен софтуер, с който лесно се осъществяват всички изследвания, записите им и мрежови комуникации“, коментира д-р Дачева.

По думите й, лекарите ще бъдат значително облекчени и ще правят качествена диагностика, тъй като скенерът е много мощен и бърз, и реконструира образите. След обработка се получават високоинформативни образи в три равнини, както и допълнителни 3 D реконструкции.
Пациентите ще могат да се изследват безплатно- по клинични пътеки от РЗОК.

Отделението е имало спешна нужда от подмяна на томографа, тъй като предишният бил от 1987 година и много е затруднявал екипа. Освен, че е работел бавно, той е обхващал само малки участъци от тялото и информацията, която са получавали медиците за изследвания участък е била малка и оскъдна.

„През миналата седмица старият скенер бе демонтиран и на негово място бе внедрен новият. Предстои персоналът на отделението да премине специален курс за повишаване на квалификацията за работа с новата апаратура“, допълниха от здравното заведение.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.