Болницата в Търново се нуждае спешно от дарители с кръвна група "АВ" и "В"

Снимка: Архив

Ръководството на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” АД и Отделението по трансфузионна хематология във Велико Търново отправиха апел към доброволни кръводарители с кръвна група „АВ” и „В”.

Спешната нужда от кръвни продукти възминкнала в края на миналата седмица. В един ден, за броени часове, с нужда от изключително рядката кръвна група „АВ” и кръвна група „В” се оказали петима пациенти на областната болница, настатенин в ортопедия и вътрешните отделения на стационара.

Лекарите изтъкват, че близките на някои пациенти са готови да дарят кръв но не могат - приемат медикаменти заради хронични страдания, други са с високо кръвно налягане, а трети просто нямат необходимото минимално изискуемо тегло от 50 кг. Болните следва да разчитат на съпричастност и хуманност от напълно непознати хора, които да дарят кръв.

"Нуждата от кръв и производните и кръвни продукти е непрестанна, затова доброволни и безвъзмездни кръводарители са необходими ежедневно. Хората не осъзнават колко важно е кръводаряването, докато някой близък или самите те не изпаднат в беда и не са пряко нуждаещи се от кръвопреливания", коментират медици от старата столица.

От здравното заведение уточняват, че желаещите да дарят кръв могат да го направят всеки делничен ден, между 8 и 13 часа. Минималният срок между две кръводарявания е поне 60 дни. Кръводарителите трябва да са здрави, да не приемат медикаменти, да са на възраст от 18 до 60 години, хапнали и отпочинали и да представят документ за самоличност. Дарителите получават подкрепителна закуска и имат право на 2 дни платен отпуск.

Коментари

Задължително поле