Болниците в Плевен, Тутракан и Свищов с дарения от Делян Пеевски

Халил Летифов и Радослав Ревански предадоха дарението на Делян Пеевски на болницата в Тутракан. Дарението включва защитни облекла и лични предпазни средства за персонала на болницата.

Депутатът осигури маски и защитни облекла, както и средства за медиците на първа линия

Три болници – в Плевен, Тутракан и Свищов, получиха дарения от Делян Пеевски. Помощта за лечебните заведения включва маски, защитни облекла и други жизненоважни медицински консумативи, съобщи "Монитор".

В един от най-засегнатите от епидемията от COVID-19 градове – Плевен, Пеевски дари защитни облекла и маски от най-висок клас. Те са предназначени за лабораторията в града, която извършва тестовете за цялата област. Делегацията в състав Халил Летифов - председател на парламентарната комисия по транспорта в Народното събрание и зам.-шеф на парламентарната група на ДПС, Велислава Кръстева - депутат от Плевен и пиар на ДПС, и Радослав Ревански - кмет на община Белица и координатор на дарителската кампания на Делян Пеевски, бяха в Плевен и лично предоставиха на ръководството на университетската болница дарението на депутата.

"Изключително навреме и на място е дарението. Ще ни помогне много в този труден момент за цялата област Плевен. Преди около месец получихме и финансова помощ от г-н Пеевски, за което му благодаря от свое и от името на всички медицински лица”, сподели директорът на болницата д-р Луканов. Дарението включва 37 000 лв., които са за медиците на първа линия в поразения от коронавируса град.

От своя страна Ревански посочи, че всичко, което се прави, е за хората, а целта е да се вземат най-адекватните мерки и да подсигурят с необходимите средства медицинските лица.

„В тази трудна обстановка помагаме чрез здравните заведения - болници, спешни центрове, лаборатории. С това послание ни изпрати г-н Пеевски днес в Плевен", заяви още Ревански.

Предпазни облекла и консумативи от най-висок клас и по 5000 лева в помощ на битката им срещу COVID-19 получиха болниците в Свищов и Тутракан от Делян Пеевски. Даренията им бяха връчени от кмета на Белица Радослав Ревански, който е координатор на помощта, предоставяна на лечебните заведения в цялата страна от народния представител, и от зам.-председателя на ПГ на ДПС Халил Летифов. Освен паричната помощ МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ в Свищов получи по 20 броя предпазни облекла от най-висок клас, 20 очила и по 50 предпазни маски и шлемове, като кметът на града Генчо Генчев благодари на Делян Пеевски за дарението от името на всички граждани.

В Свищов към момента няма заразени от коронавирус. На въпрос защо тогава именно там се прави това дарение, Радослав Ревански подчерта, че се прави с надежда заразата изобщо да не достигне града, но е важно болницата да е подготвена.

„Принципът е превенция. Целта на г-н Пеевски е превантивно да са подготвени всички и именно затова се дарява на болниците в цялата страна, които са на първа линия в битката“, посочи кметът на Белица и допълни, че посланието на Делян Пеевски е, че всички сме един народ и не трябва да има каквото и да било деление. Радослав Ревански разкри също, че до този момент депутатът е дарил близо 5 млн. лева за битката с коронавируса у нас, като отделно е дал повече от 120 000 лева за Северна Македония.

„Г-н Пеевски изрично посочи, че не парите, а животът е важен, защото е най-голямата ценност. Преди всичко трябва да се запази животът и здравето на всички български граждани“, подчерта още Ревански. На въпрос дали даренията от народния представител ще продължават, Халил Летифов пък посочи, че Делян Пеевски ще продължи да помага. В потвърждение на това след Свищов двамата отидоха в Тутракан, където предадоха на местната общинска болница от името на Пеевски по 20 броя предпазни облекла, 100 предпазни маски, 60 шлема и 100 бързи теста, както и парична помощ в размер на 5000 лева за битката на медиците срещу разпространението на коронавируса. Преведена е и сума в размер на 5000 лева, съобщи управителят на МБАЛ - Тутракан д-р Богомил Бойчев. Той поясни, че тези 5000 лева ще се използват за закупуване на биохимичен анализатор, който е необходим за наблюдение на пациенти със средно тежко и тежко състояние.

„Дарението на г-н Делян Пеевски е изключително ценно за нас и идва в момент, когато болницата прави много разходи за снабдяване със защитни облекла. Благодарим и на другите ни дарители – няколко местни бизнесмени, които ни помогнаха в този момент“, каза управителят. Дарението бе връчено на д-р Бойчев от народния представител Халил Летифов и от Радослав Ревански.

Ето и останалите дарители:

- Респираторният апарат, закупен като дарение от „Нова Броудкастинг Груп”, пристигна в плевенската болница „Д-р Георги Странски”.

- Община Разград получи като дарение 340 бързи теста за COVID-19 от местна фирма, за да бъдат тествани представителите на професиите, които са на първа линия по време на извънредното положение и са най-уязвими.

- Генералните консули на Турция в Пловдив и Бургас Хюсеин Ергани и Сенем Гюзел предоставиха общо 450 висококачествени гащеризона, които ще бъдат разпределени към здравните заведения в Бургас, Пловдив и Велико Търново. Облеклата са произведени в България, а текстилът е от Турция.

-Белодробни вентилатори от най-висок клас, 10 000 предпазни маски и над 300 защитни облекла дари ВП Брандс Интернешънъл на шест болници в Пловдив за лечение на пациенти с COVID-19. Дарението е на обща стойност 300 000 лв.

Лабораторията към Медицинския университет в Плевен има проблеми с тестовете за коронавирус от няколко дни. Това съобщи пред NOVA ректорът на висшето учебно заведение проф. Славчо Томов. По думите му причината за това е промяната в епидемиологичната обстановка в града.

„Имаме нарастване на броя на случаите. Беше регистрирано едно много сериозно огнище, което ние трябваше да обхванем максимално. Със съдействието на РЗИ успяхме да обхванем максимален брой случаи - над 140“, обясни проф. Томов. Лабораторията е изследвала целия цех, който се превърна в огнище на заразата от COVID-19. Сега целта била да се обхванат таргетни групи – в цехове.

„Между 35 и 40% от изследваните служители на това предприятие се оказаха позитивни“, каза още ректорът на Медицинския университет – Плевен. По думите му, ако лабораторията работи на пълен капацитет, тестовете, с които разполага тя, ще свършат за една седмица. Проф. Томов е категоричен, че причината за недостига на такива е много високото търсене.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини