Бонус към пенсията още 5 месеца

Добавката от 50 лв. ще се изплаща до март догодина 

Обмислят ново вдигане на заплатите в администрацията

Минималната да стане 300 лв., а максималната 1400 лв. е един от вариантите

Добавката от 50 лева на всеки пенсионер да продължи да се изплаща до март догодина, очаква социалният министър Деница Сачева. Досега имаше решение пенсионерите да получават бонус към пенсията си за август, септември и октомври. Преди ден премиерът Бойко Борисов обаче обяви, че добавката ще продължи да се изплаща, докато продължи пандемията от коронавируса. Министър Сачева поясни, че се очаква помощта да продължи и през първото тримесечие на 2021 г.

Обсъждат се няколко варианта за осъвременяване на пенсиите, посочи още социалният министър. “Нашето желание е да подкрепим всички пенсионери, но да запазим солидарния и справедлив модел на пенсионната система. Различни са вариантите, като може би най-благоприятният е минималната пенсия да стане 300 лева, а максималната 1400”, каза тя. Това всъщност е предложението на КНСБ минималната пенсия да се обвърже с процент от минималната заплата. На въпрос дали министерството е склонно да подкрепи тази идея, Сачева отговори: “по-скоро, да”. По думите є това означава вдигане на максималния осигурителен доход, възможно е да стане 3200 лв.

Не е взето решение дали индексацията на пенсиите да е от 1 януари или от 1 юли, но идеята е тя да обхване всички пенсионери. Обсъжда се и дали преизчислението да стане чрез увеличаване на тежестта на година осигурителен стаж или чрез “швейцарското правило”.

Не е изключено да бъдат вдигнати заплатите в бюджетната сфера и тази година, допусна още Сачева, но уточни, че още няма решение. Обсъждало се обаче повишаване на възнагражденията в общинските администрации.

Междувременно от НОИ съобщиха, че за трети месец всички пенсионери ще получат добавка от 50 лева към пенсиите. Изплащането на парите ще започне на 7 и ще продължи до 20 октомври, заедно с пенсиите за октомври.

Коментари

Задължително поле