Борисов: Ако тръгна силово да искам оставката на Симеонов, коалицията ще се счупи и правителството ще падне

Децата не са уж болни, а наистина болни, извиних се на майките и ще изпълня поетите към тях ангажименти, каза премиерът

"Поднесох своите извинение за думите на Симеонов  – „уж” и „кресливи”. Оттук нататък искам да кажа на майките да дадат време да се приемат законите." Това каза в Дубай премиерът Бойко Борисов в отговор на искането за оставка на вицепремиера Валери Симеонов от страна на лидера на "Атака" Волен Сидеров .

"От самото начало имам впечатление, че те работят за кауза. И за да им се случи тази кауза, министърът на финансите и социалният министър имаха един времеви порядък, в който двата закона вървяха заедно. Таймингът беше в сряда на МС да приемем проекта, приехме го, създал съм организация, в петък , който идва, да го гледат в парламента. Бюджетът вече е качен, мисля, че на 29 октомври ще го приемем на МС. В него са предвидени 150 млн. лв. повече за майките. Това а ангажиментите, които съм разписал и приел", обясни премиерът.

"Що се касае до оставката на Валери Симеонов, то е малко по-сложно, отколкото си го представяте. Когато става въпрос за министри, излъчени от ГЕРБ по коалиционното споразумение, въпреки че ми се сърдят след това, дето се вика, не питам. Нося партийна отговорност към тези, които са ни изпратили във властта.

Нашите партньори са в по-сложна ситуация. Първо, в "Обединени патриоти" са три партии и имат коалиционно споразумение. След това с тях трите сме подписали нашето коалиционно споразумение, знаейки през цялото време колко различни, колко нееднакви сме в доста от своите разбирания и програми. Но така ни бяха подредили българските избиратели и така го направихме", напомни Борисов.

"На пръв поглед искането на оставка на Валери Симеонов от моя страна нарушава споразумението по простата причина, че ОП взимат решение помежду си, изпращат ми го и се разбираме кой какъв да бъде в коалицията. Сиреч, без решение на ОП това не мога да го направя. Аз мога да го направя, но няма да има правна стойност в нашите взаимооношения. Второ, ако тръгна силово да искам неговата оставка, така, както настояват майките, това означава, че мигновено ще се счупи цялата конструкция. И майките, въпреки че казват, че нямали политически искания и не търсели сваляне на правителството, всъщност, с подобен акт, на практика то ще падне, защото в никаква друга конфигурация аз не виждам как ще се продължи", допълни премиерът.

"Надявам се "Обединените патриоти" да решат помежду си взаимоотношенията си. Видно е, че между Валери Симеонов и Волен Сидеров има огромно напрежение. Но в крайна сметка, когато са си слагали подписите, като отговорни политици сме се разбрали това да е за 4 години. Оттук нататък всичко друго би било дезертиране, бягане от отговорност и нарушаване на споразумението. Моралният акт на извинение, аз съм го направил пред всички медии. Оттук нататък мога само да настоявам да изпълним докрай ангажиментите си към майките на болните деца. Децата не са уж болни", каза още Борисов.

На въпрос дали не се явява заложник на споразумението с ОП, Борисов отговори: "Естествено, че се явявам заложник. Споразумение означава, че се залагаш и в рамките на това споразумение поемаш пасивите, които ти носи". На реплика – след като Симеонов не подава оставка, вие сте заложник на този негов акт, Борисов отвърна: "След като Валери Симеонов не подава оставка, да подам оставка аз ли ми казвате?! И да хвърля държавата в хаос преди да се приеме бюджетът? И всичко, което творим, да отиде на вятъра, както е отивало десетилетия."

"Като виждам какво има отстрани, тези, които уж загряват, в такава тежка катастрофа ще вкарат държавата, че просто ви го гарантирам. Затова стискам зъби и се опитвам да свърша работата. И мисля, че я върша добре, като гледам параметрите на държавата и като гледам отношението на всичко по света към България. Ние сме си извоювали правото всички по света да ни уважават, защото сме работили добре и сме постигнали много", завърши премиерът.

Коментари

Задължително поле