Борисов: Банско е огнище, ще направим там масово тестуване

Знаете, че за първи път японският премиер дойде на гости в България при мен. Отношенията ни са такива, че, да, не пречи, помага може би. Те включиха и България в своя списък. Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет.

"Оказа се, че българската индустрия произвежда в пъти по-качествени стоки от други, империи дори. Сега когато дарим, се приема за красив жест и се помни дълги години. Казал съм да се направят за братята ни в Северна Македония и да им се пратят 100-тина облекла. Лесно е да кажем, че сме братя, но се вижда дали е истина, когато ни е трудно и можем да помогнем", каза Борисов.

Той бе категоричен, че в света няма заявено лекарство срещу коронавируса. Но всички, които помагат, са заявени от правителството.

"В 9 часа ще дойдат технолозите на няколко заводи, ще разговаряме с тях. Имаме промишлено количество от това лекарство, което се тества в Австралия. Таблетирали сме такова, но то трябва да мине по всички стъпки и одобрения, а те са много сложни. Надявам се университетите в Мелбърн, Италия и България да действат заедно. Работим много усилено по тази тема", увери премиерът.

"Може би ви прави впечатление колко бързо става всичко. Много труд положихме. Щабът съм го назначил аз. Те дават съвети, правителството взима решения. Разпоредил съм днес да се правят масови тестове в Банско", разкри Борисов.

"Тъй като имаме данни за развитието в Банско, за това по разпореждане на премиера ще се направи излседване, за да се види имат ли хората изграден имунитет и дали са били контактни със заразени", обясни Кантарджиев.

"Приемаме, че Банско е огнище. За това ще направим масово тестуване. Бързите тестове тук са от полза, защото показват имате ли антитела", добави премиерът.

"Ние първи въведохме строгите мерки, след това бяха въведени в Европа. Не, че обвинявам моите колеги. Гледам и състоянието на моя колега Борис (Джонсън). Той беше най-смел. Някъде започнаха да говорят за отслабване на мерките, но то, искам дебело да подчертая, защото всеки ден говоря с тези канцлери, Курц каза, че евентуално след 2-3 седмици може да пусне магазините. 2-3 седмици е обозримо бъдеще. Себастиян каза, че ще отвори малките магазинчета. Само, че в България ние не сме ги затваряли. Ние сложихме много строги мерки, българският народ беше много дисциплиниран, можем да се мерим само с Германия. Само, че те имат 4 млрд. евро БВП. Давам тема за размисъл - какъв ред и дисциплина да въведем, за да можем да ползваме големите планини, парковете, но да не създадем това масово струпване? Дали да е на часове, както направихме с магазините, по възрастови групи? Само заедно можем да оцелеем. Да, не сме тествали много, но смъртните случаи не могат да се скрият", заяви Борисов.

"Истински ме е страх Цветница и Великден да не ни вкарат в пика. Ние не сме на платото, вървим бавно нагоре. Много малки фризьорски салони си направиха ред. Ключовата дума е лекарство, имаме ли го, въобще няма да питам Щаба. Заповедта я издава министърът на здравеопазването. Ние сме свързани с големите икономики. Там не се ли подобри положението и при нас няма. Ние сме част от глобалната икономика", каза още премиерът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България