Борисов: Връщаме мандата (ВИДЕО)

ГЕРБ връща мандата за съставяне на правителство. Това обяви премиерът в оставка и лидер на партията Бойко Борисов на живо във фейсбук.

"Приемам решението на Изпълнителната комисия да върнем мандата. Най-лесно е да откажеш разговори, защото на тях трябва да се дадат аргументи. Връщаме мандата за съставяне на правителство", каза той.

На срещата при него бяха Даниел Митов, Десислава Атанасова, Цвета Караянчева и Йорданка Фандъкова. Според Борисов и втората политическа сила - "Има такъв народ", няма да състави правителство.

„Партиите решиха безотговорно и надменно да откажат преговорите с нас”, заяви Даниел Митов.

"Българските граждани успяха да видят как би изглеждал наш кабинет в такава революционна ситуация. Вчера видях как веднага се метнаха на депутатските Мерцедеси. Видях, че в първите решения бяха да си направят заплатите над 10 000 лв. Видях как се върна най-порочната практика в парламента - гласуването с чужди карти, и то тези от "Има такъв народ", които обясняваха как депутатите трябва да работят. Чухме как трябва да се режат крайници на политически опоненти и как не трябва да се дава думата на опозицията", каза още Бойко Борисов.

"Мутрите си вкараха адвокатите в парламента. До обяд те ще работят в парламента, а след това в канторите си. Вижте за какво гласуват!", добави лидерът на ГЕРБ.

По думите му, "ако имаше разумна политическа класа, те щяха да разчетат какво казва народът".

"Народът каза - ГЕРБ трябва да бъде в управлението. И второ, народът каза ГЕРБ трябва да бъде контролиран. Сиреч - народът не ни е дал превес. Това е моят прочит на изборите", каза премиерът в оставка.

"Има такъв народ" няма да направят правителство, страх ги е и няма да постъпят отговорно като нас", заяви Борисов. "Това са хора без опит, безотговорни, водени само от омраза. Провалят всичко, до което се докоснат. Приемете им всичко, но те няма да могат да проведат изборите. Ако това е целта им - да направят доживотно служебно правителство, това е вече пряка атака на демокрацията. Те няма да се справят с това, за което говорят - с гласуване по пощата и електронно гласуване. Ще направят голям проблем. Подкрепете ги, но ясно обяснете какво ще се случва", подчерта Бойко Борисов.

"Сега те няма да си представят правителството, защото, покажат ли го, веднага ще се разбере кой стои зад тях", допълни той.

"Мразят ни, защото сме им оставили най-стабилната държава през последните години. И с кризата с коронавируса се справихме. Защо не поемат отговорност за Щаба, а веднага се хвърлиха за Изборния кодекс? Това са безотговорни хора с никакъв опит", коментира Бойко Борисов, след като "Демократична България" и "Има такъв народ" отказаха разговори с ГЕРБ за съставяне на правителство. 

„Ние направихме сериозен, открит опит да призовем партиите, с които имахме намерение да разговаряме, за разговори по отношение на конкретни политики и възможности за съставяне на кабинет, който да поеме отговорност за управлението на страната, която, знаете, не е лесна. Отказът от диалог не е политическо поведение, което може да бъде поддържано дълго време. Няма да има предвидим политически процес, няма да е ясно какво могат да очакват българските граждани в следващите месеци“, каза още Бойко Борисов.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/3071365643091485

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика