Борисов: Изборите трябва да са по мажоритарната система, или няма да са легитимни

Премиерът в оставка Бойко Борисов изрази позицията, че има смисъл да се състави ново правителство в рамките на 43-тото Народно събрание. Според него, парламентът трябва да продължи да работи, докато не приеме промените в Изборния кодекс, свързани с резултатите от последния референдум.

"Tова, което шикалкавят в парламента и искат следващите избори да са по стария избирателен закон и, че това е причина в краткото време да не могат да променят кодекса - 2,5 милиона и половина ясно казаха. Никой не може да ме обвини в съратничество със Слави Трифонов, но народа се произнесе – 100% мажоритарен вот в два тура", заяви Борисов.

"Единственото, заради което си заслужава да се удължи, ако трябва и малко, живота на парламента, е за да се въведе мажоритарна избирателна система", аргументира се министър-председателят след среща на евролидерите в Брюксел.

„Този парламент има достатъчно време да промени избирателния закон спрямо референдума, в противен случай изборите няма да са легитимни. Ще настоявам за приемането на тази система. Ако народът иска да ни няма, няма да ни има”, заяви Борисов.

По повод предстоящите разговори с Реформаторския блок относно евентуално съставяне на правителство в рамките на 43-ото Народно събрание, Борисов каза, че ГЕРБ им дължи този разговор заради досегашното партньорство и успешната работа в много направления, както и заради възможни бъдещи коалиции. Основен мотив за евентуална подкрепа обаче би била промяна в Изборния кодекс, която да промени изборните правила по начина, категорично заявен от българския народ на референдума.

"Ние сме заявили нашата позиция, изпълняваме нашето обещание. Само, че чувам едни, които се имат за победители, но не са победители, да казват, че нямало време да сменим избирателния закон. Тогава ще им дадем време. Ще намерим формула да им дадем време – да се смени избирателният закон, да се удовлетвори референдумът, който надробиха”, е позицията на премиера Борисов.

Той подчерта, че ще бъдат проведени нови разговори и с Патриотите, и с Реформаторите. Срещата с РБ е предвидена за понеделник в 10 ч., припомни лидерът на ГЕРБ.

По време на визитата си в Брюксел Борисов се е срещнал с вицепрезидента на Еврокомисията Франс Цимерман, който заявил пред него, че ще настоява да бъде променен мониторинговия механизъм на ЕК за България. По думите на българския премиер в оставка ЕК няма да свали изцяло механизма, но ще ни прави само секторно наблюдение.

Попитан относно бъдещия български комисар, министър-председателят посочи, че ситуация като сегашната кандидатурата трябва да се предложи или след огромен консенсус в парламента, или да се изчака редовно избраното правителство. „Лесно може, законът ни го позволява да изпратим човек, но не е редно. Нашият комисар трябва да бъде авторитетен човек, ползващ се с подкрепа в България, за да я получи и в Европейския парламент. Така съм изразил и становището си на среща с г-н Юнкер”, каза Борисов.

По темата за спирането на мигрантските потоци премиерът посочи, че единственото решение е да се спре войната в Сирия. Още веднъж призовавам президентите на големите държави, които воюват там, да осигурят коридори за мирните хора, да се намери решение. Това е допълнителен риск за България, защото пътят, по който минават бягащите от тези разрушения и ужас, минава през България и Гърция.

Той подчерта, че правителството е предприело всички мерки, за да бъде минимализиран натискът по българо-турската граница и за това са спомогнали също помощта, получена от Великобритания, от Германия, 160-те милиона евро от Европейската комисия и функционирането в страната ни на Европейската гранична и брегова охрана. „В същото време партии, които изкараха цялата си предизборна президентска кампания с тези как ще изхвърлят афганистанци и бежанци, ние по директивите, спазвайки всички конвенции, средно по 30 човека на ден изпращаме обратно на мястото, откъдето са дошли, внимателно, тактично, по всички правила и спазване на човешките права. Така само може да стане. Другото са празни, популистки долни обещания, които не могат да станат. Те го знаеха, но го говореха. А ние го свършихме”, каза Борисов.

По отношение на удължаването на санкциите срещу Русия, министър-председателят посочи, че в дебата е подчертал необходимостта те да са съгласувани със САЩ като основен партньор на ЕС. „Предупредил съм, настоях, ако може предварително да се направи тази консултация, за да не остане само Европа с тези санкции. Ако сме заедно е по-добре, или изобщо да няма санкции, но Европа и САЩ да действат в синхрон. Предупредил съм за това”.

Премиерът Борисов посочи също, че изрично е настоял споразумението с Турция да продължи, макар темата да е извадена от дневния ред на Европейския съвет, заради крайните позиции на някои държави, които не са в интерес на България, „защото с механизмите, инструментите, с които може да се въздейства на Турция в този предприсъединителен период, разговорите, споразуменията, които имаме с тях, на българо-турската граница е спокойно”.

Коментари

Задължително поле