Борисов за "Турски поток": Путин да дойде и да види как строим по 5 км на ден

Снимки: Пламен Стоименов

Тръмп е изключително симпатичен човек с много гъвкав ум, каза премиерът

Всеки има право да търси алтернативни трасета, ние търсим алтернативна диверсификация. Сигурно не им е приятно, че България е толкова силен и лоялен член на Европейския съюз. Това заяви премиерът Бойко Борисов по БТВ по повод .

Отговорът ми към Путин е - "добре дошъл", да дойде и да види, средно по 5 км на ден строим, каза Борисов. Има отправена покана към него да посети България догодина, а това е добър повод да види напредъка по нашите проекти, добави премиерът.

„Не сме нито Сърбия, нито Русия, нито Турция. При нас се направиха процедури, конкурси, одобри се от Европейската комисия, с 1 милиард по-евтино са километрите, които строим в момента отколкото „Южен поток“. Строим с голяма скорост. Късно започнахме, защото трябваше да се минат много процедури", посочи премиерът.

Борисов изказа съмнения, че информацията на руския президент Владимир Путин за развитието на изграждането на „Турски поток“ е стара.

„Вече имаме около 150 километра, които сме изкопали, полагат тръби и строят в момента. Бяхме преди няколко седмици на Оряхово със сръбския министър на енергетиката. Така че вече сме на 140-150 километър. Припомням, че открихме връзката на Турция с „Турски поток“, която на територията на България се казва „Балкански поток“, с всички измервателни подстанции, с всички нови компресорни станции“, допълни министър-председателят.

"Тръмп е изключително симпатичен човек с много гъвкав ум. Не знам защо медиите го показват по този начин. По време на срещата ни беше много подготвен по всички теми", заяви Борисов за срещата си с президента на САЩ. "Искам да благодаря и на държавния секретар Помпео - беше го брифирал много добре по отношение на енергетиката", разказа премиерът.

Помолен за коментар относно информацията, че САЩ ще изпраят специален служител в посолството си у нас, който ще отговаря за свободата на медиите и въпросите за малцинствата, Борисов каза: "Аз съм поискал да пратят такъв човек. Нека да дойдат да излязат и да кажат... Свободата на медиите в България е толкова голяма, че няма една тема, събитие, или нещо негативно, което не е отразено".

Два часа говорих с "Репортери без граници" и ги питах - дайте ми факти. Олигарси си направиха кой сайт, кой вестник, кой телевизия. И като е направил нарушение, казва - ама аз съм издател, посочи Борисов. Казах им - дайте ми рамка и правила, за да дадем свобода на медиите, такава, каквато искате, добави той.

"Като напусна, ще си направя един сайт, с една камерка ще снимам. И като полицай ще съм много по-добър разследващ журналист от вашите", каза още премиерът.

Аз съм поискал американски специалисти да дойдат за медиите, за ядрената енергетиката - там, където искам да хвана бика за рогата, повтори Борисов.

Премиерът съобщи, че в следващите дни ще бъде публикуван докладът на Венецианската комисия за правосъдната ни система. "Ще приемем всички препоръки. Това, което ми се вижда правилно, е тримата големи да бъдат изслушвани пред парламента", коментира той.

"Трябва да има абсолютно независим прокурор, звено и да бъде избрано с две трети от Прокурорската колегия на ВСС и ако има подобно извършено престъпление или разследване на главния прокурор, този прокурор може да го проведе това разследване, без да се отчита на никой – абсолютно независим", коментира още Борисов.

Бойко Борисов заяви също, че ГЕРБ няма да участват в консултациите при президента за промени в конституцията.

„Можем ли да създадем Велико народно събрание сега? Не можем. Освен това, аз не чакам някой да ми се изкаже, за да реагирам. Още преди месец изпратих писмо до ЕК, до Жан-Клод Юнкер, в което помолих Венецианската комисия да изпрати своите експерти, които да видят това, което сме направили по мониторинговия механизъм, по реформата в правосъдната система, като аз поемам ангажимент това, което те препоръчат да го изпълня на 100 %. Изпратих го, върнаха ми отговор, дойдоха. Утре или в петък ще излязат с официалното си съобщение“, каза Борисов.

Премиерът посочи още, че Иван Гешев е човек добър в оперативната дейност и заяви, че е уверен, че новият главен прокурор ще се справи добре със задълженията си.

„И аз съм убеден, че той има много повече успехи и добра работа с МВР и ДАНС, защото е с много по-оперативно мислене. Сотир Цацаров дойде от съдия и той винаги гледа нещата от всички страни и съди, докато МВР и прокуратурата трябва да съберат доказателства бързо, да задържат и да вкарат в съда“, допълни той.

Коментари

Задължително поле