Борисов от Брюксел: При договор за Ф-16 ще актуализираме бюджета (обзор)

Бойко Борисов

Премиерът индиректно потвърди връзката между новия дълг и сделката за самолетите

Свиква коалиционен съвет за партийните субсидии

Нова версия как България ще финансира покупката на 8 изтребителя Ф-16, блок 70 предложи в в Брюксел премиерът Бойко Борисов. Ден преди това той неочаквано съобщи офертата на Вашингтон (2,2 млрд. лв.) на фона на информации, че сделката ще натовари външния ни дълг с поне 300 млн. лв., като сега от думите му стана ясно, че подписването на договор ще доведе до ремонт на бюджета. “МО получи офертата от САЩ, обсъждат я, водят финални преговори. Тъй като тези пари ги няма в бюджета, стигнем ли до подписване на договор, ще влезем в парламента, ще актуализираме бюджета и ще се дадат тези пари от резерва, който имаме. Между 2 и 2,2 млрд. лв. някъде там вървят преговорите,” обясни премиерът.

Според експерти фискалният резерв може да нарасне именно с емитирането на държавни ценни книжа като тези, които финансовото министерство обяви, че е пласирало на търг преди два дни.

Борисов бе категоричен, че решението да не се гласува в парламента падане на субсидиите от лев на глас не е “фиаско” за ГЕРБ. Според него не е фатално, че гласуването ще се забави. “Съобразих се с коалиционните ми партньори, ще забавим решението за партийните субсидии с една седмица. Ще се съберем на коалиционен съвет и ще обсъдим темата”, посочи Борисов.

Коментари

Задължително поле