Борисов поиска единни Балкани (ОБЗОР)

Връщането към международни договори и спогодби не е градивно, подчерта премиерът

„Балканите много векове наред са генерирали само войни. Сега е ключов момент, тъй като много от големите играчи в света имат интереси на Балканите. И всеки в някоя държава е постигнал повече влияние. Искаме единни Балкани, модерна инфраструктура.” Това обяви премиерът Бойко Борисов в Белград. Сръбската столица бе домакин на втората четиристранна среща на балкански лидери. На нея премиерите на България, Гърция, Румъния - Бойко Борисов, Алексис Ципрас, Михай Тудосе и президентът на Сърбия – Александър Вучич обсъдиха европейската интеграция на страните от Западните Балкани, икономическото сътрудничество, регионалната стабилност и общи енергийни и инфраструктурни проекти.

Борисов отправи следното послание към Брюксел: „ЕС има едни мъдри, прогнозируеми, сигурни Балкани, които не генерират проблеми, а желаят да спазват всички правила, които европейската демокрация налага”. Той подчерта, че дружбата на балканските лидери не е насочена срещу никоя страна. „Тя е да даде повече възможност за повече инвестиции и повече строежи в Балканите. Там, където се строи, там няма войни.”

Борисов припомни, че „Балканите са натоварени с история, войни, кръвопролития”. Премиерът призова за нормализираме на отношенията и с Русия, и с Турция. „Говорехме си това с колегата Ципрас, за да може Балканите да са мирно място. Имаме американски бази, имаме и руски, и конфликтът е готов. Имаме мюсюлманско и християнско население. Една искра да пламне и…знаем какво следва. И затова не искаме да сме пасивни и да чакаме какво великите сили ще решат за нас. Длъжни сме да установим стабилност на народите ни. На Балканите всички пръсти са равни. Искаме да помогнем на Брюксел при вземането на решения, а не да поставяме ултиматуми”, каза още премиерът.

Той подчерта, че като членове на НАТО сме „лоялни партньори, но нашата пъпна връв, нашето сърце е Брюксел”. „Убеден съм, че за България, за Балканите по-добър път няма”, заяви Борисов.

Попитан как ще коментира намека на Ердоган за ревизия на Лозанския договор, Борисов цитира позицията на външното министерство и бе категоричен, че не е добър тон да се оспорват договори. „Връщането към международни договори и спогодби не е градивно за Балканите”, подчерта премиерът и допълни: „Ако с лидерите на Сърбия, Гърция и Румъния си заговорим за историята 30 години назад, трябва да си тръгнем на мига – няма да могат да ни разтърват. Историята е за историците...”

 

Вучич увери, че страната му върви по европейски път

Сърбия няма да къса със стари приятели

В Белград знаят кой повлия за отцепване на територии

“Сърбия върви по своя европейски път”, в това увери премиерите на България, Гърция и Румъния сръбският президент Александър Вучич.

Той побърза да отговори на нападките, че страната му е силно свързана с Русия. “Някои хора като отидат в Москва забравят откъде са дошли. Аз не забравям. Винаги съм следвал една и съща политическа линия .Казвал съм и на Меркел, и на Тръмп: Русия е приятел, но Сърбия иска да поддържа военния си неутралитет, искаме да си изградим собствена армия, която да гарантира нашета сигурност. Никой не бива да забравя, че ситуацията в Сърбия е различна от тази на България, Гърция и Румъния, защото Сърбия бе атакувана през 1999 г. Имаше трудни последици през 2008 г.”, подчерта Вучич. Той изрази надежда, че всички добре разбират ситуацията на сръбските граждани.

“Трябва все по-ясно да обясняваме положителните аспекти на нашия европейски път с помощта на нашите приятели от България, Гърция е Румъния. Понякога някои хора от Европа вярват, че имат правото да ни поучават, да ни четат лекции, но забравят, че хората в Сърбия добре знаят кой повлия на процесите, които доведоха до отнемане на част от територията на Сърбия, или поне така го възприемаме сръбските граждани”, каза още сръбският президент.

Той обяви, че Сърбия много внимателно се стреми да опазва сигурността и мира в региона. “Няма как да забравим трудностите, пред които бяхме изправени в миналото, тези пред които сме изправени и в настоящето. Мисля, че имахте възможност да видите строителството, което се случва в Белград и икономическия прогрес… Ние сме по пътя на Европа, но няма и да подкопаваме взаимоотношенията с други държави, които имаме от столетия”, подчерта Вучич.

 

Условие

Ципрас даде срок на Македония да реши за името

dsc_7830Премиерът на Гърция Алексис Ципрас обяви, че 2018 г. ще доведе до положителна развръзка спора за името с Република Македония. Според него, това можело да се случи само, ако Скопие престане със своите претенции.

Ципрас заяви, че Лозанският договор е крайъгълен камък за Балканите. ”Не трябва да има етническа изолация, не трябва да се връщаме към едни времена на разделение. Това ще е пагубно за Европа ”, каза Ципрас. Той подчерта, че българското председателство на ЕС ще бъде едно балканско председателство.

„Приветствам решението на Бойко Борисов да организира среща през май на ЕС и Балканите. Тази среща ще покаже, че българското председателство ще бъде балканско”, заяви Ципрас. Според него Гърция, България, Румъния и Сърбия могат да играят ключова роля за развитието на Балканите. „Това ще даде по-добра перспектива за цяла Европа”, каза гръцкият премиер.

 

След меморандума

Чакаме по-ниски цени на роуминга

България и Сърбия подписаха двустранен меморандум за намаляване на тарифите за роуминг. Подписите си под документа поставиха министърът на транспорта Ивайло Московски и сръбският министър на търговията, туризма и съобщенията Расим Ляич.

Очаква се телекомите от двете страни да договарят условията за по-ниските цени на разговорите и трафика на данни. Прогнозите са, цените на роуминга да поевтинеят в следващите между 3 и 6 месеца.

Отпадането на роуминга с държавите от Западните Балкани е приоритет за предстоящото българско европредседателство. Това е цел не само за за правителството ни, но и за българския еврокомисар Мария Габриел. Сърбия е втората страна от региона след Македония, с която е подписано такова споразумение.

 

Букурещ ще е домакин на следващата среща

В началото на март Букурещ ще е домакин на следващата четиристранна среща. „През май преди София, ще имаме още една среща в Гърция и искаме тези срещи да са регулярни, да носят важни послания”, каза румънският премиер Михай Тудосе.

Тудосе подчерта, че за интегрирането на Сърбия в ЕС балканските страни от европейското семейство могат да помогнат. „Ние трите държави членки на ЕС ще подкрепим Сърбия по възможно най-добрия начин, ще спомогнем за улесняването на техния европейски път”, добави Тудосе. Той призна, че и Румъния, и България, и Гърция имат предизвикателствата, с които трябва да се справят. „Няма нито един проблем, който да не можем да преодолеем”, увери Тудосе. Той разказа, че след дискусиите в Белград решили, че трябва все по-често да има четиристранни срещи между министрите - по енергийните, външнополитическите въпроси, както и по въпросите, свързани с миграцията.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика