Финансират със 109 млн. евро 74 проекта по ИНТЕРРЕГ Румъния-България Разработките са свързани с околната среда, превенция на риска и свързаността на регионите

Детето-чудо от „Гласът на България“ е самоук талант Едва двегодишен Иван Стоянов безпогрешно разпознавал изпълнителя от телевизора

Кралев и Фандъкова откриха Европейски спортен форум Голямата скиорка Яница Костелич участва в събитието като държавен секретар по спорта на Хърватия

Велико Търново посреща местните власти от цял свят Големият форум е в рамките на Българското председателство на ЕС

Две катастрофи и усукани ТИР-ве в Търговище заради обилния снеговалеж

Язовир “Студен кладенец” е започнал да прелива

Във Франция ще се произвеждат новите сини британски паспорти след Брекзит

Тасмания – от земя на заточеници до туристически хит

Вдигат заплатите в “Пирогов” с около 20% Синдикати и ръководство подписаха Колективния трудов договор

Адът в Хитрино оживя в съда от аудиозаписи

Две години затвор за рецидивистка с 13 присъди Наказанието е наложено след поредна кражба

Илияна Йотова: Образованието е ключ за адаптиране към променящия се пазар на труда

Конкурси за директори на предприятия обяви кметството в Търговище

Условна присъда за подпалвач на кола за 10 900 лева Извършителят отмъстил на собственика на возилото за измами

Линдзи Фонсека научила руски

Борисов поиска единни Балкани (ОБЗОР)

Премиерите на България, Гърция, Румъния - Бойко Борисов, Алексис Ципрас, Михай Тудосе и президентът на Сърбия – Александър Вучич обсъдиха европейската интеграция на страните от Западните Балкани. Снимки: Цветан Томчев

Връщането към международни договори и спогодби не е градивно, подчерта премиерът

От Белград премиерът Бойко Борисов призова за нормализиране на отношенията и с Русия, и с Турция. Снимка: Цветан Томчев
От Белград премиерът Бойко Борисов призова за нормализиране на отношенията и с Русия, и с Турция.
Снимка: Цветан Томчев

„Балканите много векове наред са генерирали само войни. Сега е ключов момент, тъй като много от големите играчи в света имат интереси на Балканите. И всеки в някоя държава е постигнал повече влияние. Искаме единни Балкани, модерна инфраструктура.” Това обяви премиерът Бойко Борисов в Белград. Сръбската столица бе домакин на втората четиристранна среща на балкански лидери. На нея премиерите на България, Гърция, Румъния – Бойко Борисов, Алексис Ципрас, Михай Тудосе и президентът на Сърбия – Александър Вучич обсъдиха европейската интеграция на страните от Западните Балкани, икономическото сътрудничество, регионалната стабилност и общи енергийни и инфраструктурни проекти.

Борисов отправи следното послание към Брюксел: „ЕС има едни мъдри, прогнозируеми, сигурни Балкани, които не генерират проблеми, а желаят да спазват всички правила, които европейската демокрация налага”. Той подчерта, че дружбата на балканските лидери не е насочена срещу никоя страна. „Тя е да даде повече възможност за повече инвестиции и повече строежи в Балканите. Там, където се строи, там няма войни.”

Борисов припомни, че „Балканите са натоварени с история, войни, кръвопролития”. Премиерът призова за нормализираме на отношенията и с Русия, и с Турция. „Говорехме си това с колегата Ципрас, за да може Балканите да са мирно място. Имаме американски бази, имаме и руски, и конфликтът е готов. Имаме мюсюлманско и християнско население. Една искра да пламне и…знаем какво следва. И затова не искаме да сме пасивни и да чакаме какво великите сили ще решат за нас. Длъжни сме да установим стабилност на народите ни. На Балканите всички пръсти са равни. Искаме да помогнем на Брюксел при вземането на решения, а не да поставяме ултиматуми”, каза още премиерът.

Той подчерта, че като членове на НАТО сме „лоялни партньори, но нашата пъпна връв, нашето сърце е Брюксел”. „Убеден съм, че за България, за Балканите по-добър път няма”, заяви Борисов.

Попитан как ще коментира намека на Ердоган за ревизия на Лозанския договор, Борисов цитира позицията на външното министерство и бе категоричен, че не е добър тон да се оспорват договори. „Връщането към международни договори и спогодби не е градивно за Балканите”, подчерта премиерът и допълни: „Ако с лидерите на Сърбия, Гърция и Румъния си заговорим за историята 30 години назад, трябва да си тръгнем на мига – няма да могат да ни разтърват. Историята е за историците…”

 

Вучич увери, че страната му върви по европейски път

Сърбия няма да къса със стари приятели

В Белград знаят кой повлия за отцепване на територии

Някои хора, като отидат в Москва, забравят откъде се дошли. Аз не забравям. Винаги съм следвал една и съща политическа линия, увери сръбският президент Александър Вучич.
Някои хора, като отидат в Москва, забравят откъде се дошли. Аз не забравям. Винаги съм следвал една и съща политическа линия, увери сръбският президент Александър Вучич.

“Сърбия върви по своя европейски път”, в това увери премиерите на България, Гърция и Румъния сръбският президент Александър Вучич.

Той побърза да отговори на нападките, че страната му е силно свързана с Русия. “Някои хора като отидат в Москва забравят откъде са дошли. Аз не забравям. Винаги съм следвал една и съща политическа линия .Казвал съм и на Меркел, и на Тръмп: Русия е приятел, но Сърбия иска да поддържа военния си неутралитет, искаме да си изградим собствена армия, която да гарантира нашета сигурност. Никой не бива да забравя, че ситуацията в Сърбия е различна от тази на България, Гърция и Румъния, защото Сърбия бе атакувана през 1999 г. Имаше трудни последици през 2008 г.”, подчерта Вучич. Той изрази надежда, че всички добре разбират ситуацията на сръбските граждани.

“Трябва все по-ясно да обясняваме положителните аспекти на нашия европейски път с помощта на нашите приятели от България, Гърция е Румъния. Понякога някои хора от Европа вярват, че имат правото да ни поучават, да ни четат лекции, но забравят, че хората в Сърбия добре знаят кой повлия на процесите, които доведоха до отнемане на част от територията на Сърбия, или поне така го възприемаме сръбските граждани”, каза още сръбският президент.

Той обяви, че Сърбия много внимателно се стреми да опазва сигурността и мира в региона. “Няма как да забравим трудностите, пред които бяхме изправени в миналото, тези пред които сме изправени и в настоящето. Мисля, че имахте възможност да видите строителството, което се случва в Белград и икономическия прогрес… Ние сме по пътя на Европа, но няма и да подкопаваме взаимоотношенията с други държави, които имаме от столетия”, подчерта Вучич.

 

Условие

Ципрас даде срок на Македония да реши за името

dsc_7830Премиерът на Гърция Алексис Ципрас обяви, че 2018 г. ще доведе до положителна развръзка спора за името с Република Македония. Според него, това можело да се случи само, ако Скопие престане със своите претенции.

Ципрас заяви, че Лозанският договор е крайъгълен камък за Балканите. ”Не трябва да има етническа изолация, не трябва да се връщаме към едни времена на разделение. Това ще е пагубно за Европа ”, каза Ципрас. Той подчерта, че българското председателство на ЕС ще бъде едно балканско председателство.

„Приветствам решението на Бойко Борисов да организира среща през май на ЕС и Балканите. Тази среща ще покаже, че българското председателство ще бъде балканско”, заяви Ципрас. Според него Гърция, България, Румъния и Сърбия могат да играят ключова роля за развитието на Балканите. „Това ще даде по-добра перспектива за цяла Европа”, каза гръцкият премиер.

 

След меморандума

Чакаме по-ниски цени на роуминга

Министър Ивайло Московски и колегата му Расим Ляич подписаха меморандум за по-ниски тарифи на роуминга.
Министър Ивайло Московски и колегата му Расим Ляич подписаха меморандум за по-ниски тарифи на роуминга.

България и Сърбия подписаха двустранен меморандум за намаляване на тарифите за роуминг. Подписите си под документа поставиха министърът на транспорта Ивайло Московски и сръбският министър на търговията, туризма и съобщенията Расим Ляич.

Очаква се телекомите от двете страни да договарят условията за по-ниските цени на разговорите и трафика на данни. Прогнозите са, цените на роуминга да поевтинеят в следващите между 3 и 6 месеца.

Отпадането на роуминга с държавите от Западните Балкани е приоритет за предстоящото българско европредседателство. Това е цел не само за за правителството ни, но и за българския еврокомисар Мария Габриел. Сърбия е втората страна от региона след Македония, с която е подписано такова споразумение.

 

Букурещ ще е домакин на следващата среща

В началото на март Букурещ ще е домакин на следващата четиристранна среща. „През май преди София, ще имаме още една среща в Гърция и искаме тези срещи да са регулярни, да носят важни послания”, каза румънският премиер Михай Тудосе.

Тудосе подчерта, че за интегрирането на Сърбия в ЕС балканските страни от европейското семейство могат да помогнат. „Ние трите държави членки на ЕС ще подкрепим Сърбия по възможно най-добрия начин, ще спомогнем за улесняването на техния европейски път”, добави Тудосе. Той призна, че и Румъния, и България, и Гърция имат предизвикателствата, с които трябва да се справят. „Няма нито един проблем, който да не можем да преодолеем”, увери Тудосе. Той разказа, че след дискусиите в Белград решили, че трябва все по-често да има четиристранни срещи между министрите – по енергийните, външнополитическите въпроси, както и по въпросите, свързани с миграцията.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

 1. Борисов, осъзнаваш нали,
  Че това е невъзможно…
  Кога сутрин си къркан
  До козирката дори…!!!

 2. Яли, пили пеяле
  Коги сметка
  Плащале…плакале

  Ама те тия на масата,
  Ами Hародите
  ПОД МАСАТА

 3. Вижте го : типичен Бай Ганьо, как бие другите по ръцете и се радва на манталитета си. Целият му приоритет Роуминга. Като ме ли всичкото ни е много наред. Няма фабрики , няма заводи, няма инвестиции, няма образование. Само Роуминга е важен.

 4. СЪС СЪРБИТЕ, РУМЪНЦИТЕ И ГЪРЦИТЕ ТРЯБВА ДА СМЕ КАТО ЕДИН. ЩОТО ЕР(МАЛЪК) ДОГАН Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ОПАСНОСТ ЗА ВСЕКИ ОТ НАС. С ТЕЗИ ХОРА ТРЯБВА ДА ДЪРПАМЕ СТРАТЕГИЧЕСКИ ИНВЕСТИЦИИ И ЕНЕРГИИНИ ПРОЕКТИ. ВСЕ ПАК- КОГАТО ДОЙДЕ МОМЕНТА ИМЕННО ГОЛЕМИТЕ БИЗНЕС ИНТЕРЕСИ ЩЕ СА ТЕЗИ КОИТО ЩЕ НАКАРАТ НАЩЕ 4 НАЦИИ ДА ЗАСТАНАТ ЗАЕДНО.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.