Борисов: С контрабандата и корупцията сме твърди и неотстъпчиви

ГЕРБ подкрепят всички действия в борбата срещу тютюнопушенето, декларира премиерът

ffff                87070

С контрабандата и корупцията, във всички сфери, сме твърди и неотстъпчиви, категоричен бе премиерът Бойко Борисов на срещата с тютюневите компании и асоциациите в бранша. , че контрабандата на цигари у нас за последното тримесечие на 2017 г е 6,6%.

„Ако е вярно това, което показва анализът за страните-членки от ЕС, то колежката Тереза Мей - на 100 кутии има 30 контрабанда. Колегата Макрон има 20 кутии на 100. Това са точно страните донори на европейския бюджет. А в същото време се поставя въпросът да намалим кохезионните фондове за страните от Югоизточна Европа, които са с по-ниски проценти на контрабанда. Ще повдигна темата с колегите в ЕС“, коментира Борисов.

Премиерът сравни Хасково с Франция и похвали София, че такъв голям пазар трудно се контролира, но има добър процент.

"Искам да поздравя колегите, че през последните две години така добре работят срещу контрабандата на цигари", допълни премиерът.

ГЕРБ няма да подкрепи предложението на вицепремиера Валери Симеонов за отмяна на пълната забраната за тютюнопушене в заведенията, стана ясно от думите на Бойко Борисов . „Всеки един от коалицията има своето решение, но както те обикновено казват „Това на председателски съвет не е гледано“, обясни премиерът. „Ние в ГЕРБ, понеже навремето го въведохме, сме убедени, както и сега подкрепих всички действия, свързани с борбата срещу тютюнопушенето, увреждащо човешкото здраве. Това ще ми бъде мнението, ако се постави темата. Това е негово мнение (бел. ред. на Валери Симеонов ) изразил го е“, каза още той.

Относно идеята за премахване на видимостта на цигарите в магазините и изцяло забраната за реклама на тютюневи изделия, Борисов коментира, че в ГЕРБ подкрепят всички действия, свързани с борбата срещу тютюнопушенето.

"Притеснява ме нивото на контрабанда в Европа, защото в една Великобритания 30 на 100 кутии са фалшиви, у нас са 6 на 100. Ако е така, наистина се губят милиарди в тези страни и още 600 милиарда губи Европа от ДДС ето ги парите, с които бихме могли да си продължим кохезионната политика", каза още Бойко Борисов.

"Трябва да разберем защо е това увеличение от 0,6% на контрабандата с цигари за последното тримесечие на 2017 година. Това е половин кутия цигари, но ние трябва да вземем мерки. Колегите от МВР да направят така, че тези дирекции, при които има спад в борбата с контрабандата, да вдигнат нивото. Не можем да допускаме подобно нещо", разпореди премиерът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика