Борисов с подкрепа за Рилския манастир (обзор)

И като излезеш сутрин и помолиш Господа да ни помага, да си с ведра душа”, заръча на дядо Евлогий министър-председателят.

Правителството отпуска 1,6 млн. лева за имоти на синода

Премиерът поръча на дядо Евлогий, като се моли на Господ да ни помага, да е с ведра душа 

Монасите са се възползвали от мярката 60/40 

“Като чух, че на игумена не му стигат парите, ми стана болно и ме хвана яд, и затова дойдох на крак да му изкажа своите почитания и да чуя болката му. Утре МС ще му гласува 600 000 лв. Сутринта научих, на обед съм при теб”, обърна се към игумена на Рилския манастир дядо Евлогий премиерът Бойко Борисов.

“Ще приведем парите, да продължите и ремонтите. И като излезеш сутрин и помолиш Господа да ни помага, да си с ведра душа”, заръча на Евлогий министър-председателят. Борисов призна, че не е знаел за проблемите на светата обител и от сутрешен блок научил, че манастира е пред фалит. Рилският манастир е под егидата на ЮНЕСКО, но след промяна в закона за вероизповеданията, пари за него трябва да дава Светият синод от държавната субсидия. Шефът на дирекцията по вероизповеденията Емил Велинов обясни, че тази година тя е 26 млн. лв. Парите обаче едва стигнали за заплати на свещениците.

Първата година след промяната на закона дали на синода 21 млн. лв. Тази година обаче висшите клирици се оправдали , че имало много пенсионери и затова сумата била по-голяма, но и тя се оказала недостатъчна. Затова до Рилския манастир пари от субсидията не достигнали. Борисов е обеща освен 600 000 лв. за Рилския манастир и по 300 000 лв. за другите два ставропигиални манастира - Троянския и Бачковския, научи “Труд” от шефа на вероизповеданията Емил Велинов.

Очаква се на утрешното правителствено заседание освен парите за манастирите, да бъдат гласувани и 400 000 лв. за нова църква в Пловдив. Заради извънредното положение два месеца Рилския манастир няма почти никакви приходи. Това е причината да бъде обявена дарителска сметка. Чрез нея в Светата обител се надяват да балансират бюджета си. В опитите да се спасят финансово игуменът и монасите са се възползвали и от мярката 60/40, като така са успели да изплатят заплатите на служителите за 13 работни дни от месец март.

Търсят пари и за пречиствателна станция 

Реставрират олтарната част заради теч

По време на срещата с премиера Бойко Борисов игуменът на Рилския манастир дядо Евлогий постави и въпроса за пречиствателна станция. Заради липсата на ПУП община Рила пропусна шанса с европейски пари да бъде изградено това съоръжение, чиято стойност по предварителни изчисления е около 1,3 млн. лв.

Премиерът Бойко Борисов обеща на игумена да помисли върху задачата за намиране на средства за пречиствателната станция. Дядо Евлогий разказа и за спрените, заради липса на средства реставрационни дейности в манастира. Веднага след като правителството отпусне парите, те ще продължат. В момента има вдигнато скеле зад олтарната част, където имало теч от покрива. Игуменът показал на премиера и реставрираните с 1,5 млн. лв. от правителството стари сгради на полицията, пожарната, пощата и кметството зад Рилския манастир.

Коментари

Задължително поле