Борисов с черен пояс по таекуондо в Сеул (обзор)

Премиерът Бойко Борисов бе удостоен с почетния девети дан по таекуондо по време на посещението му в Световната академия по таекуондо. Той облече традиционния догок за таекуондо и показа майсторство като строши дъска.

В Световната академия по бойното изкуство премиерът облече кимоно

Каракачанов влезе в преговори за завод за изтребители

Разчитаме на инвестиции за суперкомпютри и за акумулаторни батерии

Премиерът Бойко Борисов бе удостоен с почетния девети дан по таекуондо по време на посещението му в Световната академия по таекуондо в Сеул. Той облече традиционния догок за таекуондо и показа майсторство, като строши дъска. Той благодари за оказаната чест, изгледа демонстрация на ученици и увери домакините си, че в „България също имаме много добри състезатели и треньори”.

Премиерът подчерта, че принципите на таекундото са много важни, особено за младите хора. „Когато си по-силен, тогава си и по-снизходителен към слабите”, обясни Борисов и призова винаги да се дава още един шанс на противника.

„Дисциплината, йерархията, да бъдеш критичен към себе си и снизходителен към другите, но най-вече да не се страхуваш от нищо, на това учи този спорт ", добави той.

Преди посещението си в Световната академия по таекуондо, Борисов беше в Центъра за научноизследователска и развойна дейност на „Hyundai Motor Group” в град Хуасонг. Там журналисти не бяха допуснати. Домакините не обичат външни хора да надничат в концерните им.

„Дойдохме, дадохме си нашите оферти, ако накрая се харесаме… И сега правим доста неща за „Хюндай”. Те много добре познават България и интересът им е голям. Имат над 250 завода във всякакви области”, съобщи пред журналисти премиерът. Той поясни, че вицепрезидентът и министър на отбраната Красимир Каракачанов преговаря за това, в страната ни да има производство на изтребители Т-50.

„Целият завод за иновации беше със знамена български, надпис кого чакат и на полицейските коли - българско знаме. Така че да бъдем търпеливи, да не коментираме много и нещата ще станат”, обяви Борисов.

Премиерът ни подчерта, че разчитаме на инвестиции за суперкомпютри, акумулаторни батерии, както и за високи технологии. Той призна, че е изненадан колко добре южнокрейците са запознати с България. „Интересът им е голям”, посочи Борисов.

Преди посещението в развойния център на „Хюндай” и в Световната академия по таекуондо, Борисов положи венец пред главната мемориална кула на Националното гробище в Сеул.

Утре премиерът ще се срещне с южнокорейския си колега Ли Нак-йон, който ще даде и официален обяд в негова чест. Борисов ще посети и университета за чужди езици „Ханкук”. Предприемачите, които са в делегацията ще участват в бизнесфорум с колегите си от Република Корея.

 

С отличието

Путин и крал Филип имат същия дан

С девети дан по таекуондо е бил удостоен и белгийският крал Филип преди няколко месеца, а през 2013 година пояс и диплома за почетен девети дан в бойното изкуство е получил и руският президент Владимир Путин.

Посещението на Борисов в Световното седалище на бойното изкуство таекуондо започна с излъчването на кратък филм, представящ „Кукиоан”.

 

Министърът на икономиката Емил Караниколов:

Не можем да поставяме условия

България представи своята оферта за „Хюндай”, и за „Фолксваген” и за батерии за електромобили. Чакаме техните решения. Ние не можем да поставяме условия. Това обяви пред журналисти в Сеул икономическият министър Емил Караниколов. Той увери, че страната ни води разговори с няколко големи компании. Министърът допълни, че с „Хюндай” и с компанията за батерии разговорите са различни и че става въпрос за два концерна.

Караниколов съобщи, че на „Фолксваген ” сме предложили седем различни локации за реализиране на инвестицията, включително и в Северозападна България. Те се спрели на два от вариантите. За батериите били предложени четири локации, а с „Хюндай” разговорите за терени предстояли.

Коментари

Задължително поле