Борисов ще бъде изслушан по въпросите за срещите му с Меркел и Ердоган

"Премиерът Бойко Борисов ще бъде поканен в парламента, за да бъде изслушан по въпросите и позициите, заявени от него при срещите му в Турция и Германия, относно мигрантската криза". Това обеща председателят на парламента Цецка Цачева след молба на БСП, информира БНР.

По-рано днес, след две гласувания, депутатите не одобриха предложението на БСП , с което настояха Борисов да дойде в парламента. Ангел Найденов мотивира искането си така:

"Някои специалисти определиха позицията на Турция: Или визи, или бежанци - от спектъра инструмент за натиск до откровен рекет. Българският министър-председател с посещението си в Анкара създаде впечатлението, че той едностранно се ангажира с тази позиция, както и че той е един своеобразен куриер на посланието, което отправи турският президент. Затова ние трябва да чуем аргументите от негова страна", каза Найденов.

Есенният политически сезон започна с политически декларации. "Нека да си пожелаем активен, но спокоен от силни политически пристрастия сезон", каза Цецка Цачева и си пожела качествени закони.

"Добре сме се събрали след августовските дни, определени ни за отдих. Надявам се, и нека си пожелаем, да имаме един активен, но спокоен от силни политически пристрастия сезон, който да се увенчае с качествени законодателни актове, които да бъдат приети в тази пленарна зала", каза председателят на парламента.

След представяне на приоритетите на политическите партии за новия парламентарен сезон депутатите ще разглеждат на първо четене промени в Търговския закон, в Закона за военната полиция, както и второ четене на промени в Закона за защита на класифицираната информация. Депутатите трябва да обсъдят и предложението за закриването на Комисията по досиетата. Очаква се народните представители да приемат и доклади за дейността на Държавна агенция „Разузнаване“ и Служба "Военна информация", както и цялостния доклад за състоянието на националната сигурност за 2015 година.

Приемането на поправките в Закона за МВР, антитерористичното законодателство, промените, свързани с подобряване на съдебната система и НПК, са част от приоритетите на ГЕРБ.

Сесията ще мине под силното влияние и на предстоящите президентски избори. По време на предизборната кампания ще бъде обсъждан бюджетът за догодина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика