Борис Джонсън: Обединеното кралство прекрачи финиш линията на Брекзит

Обединеното кралство прекрачи финиш линията на Брекзит, това заяви британският премиер Борис Джонсън, след като законопроектът за излизането на страната от ЕС беше приет в парламента. Така Великобритания е готова да напусне Общността на определената дата - 31 януари.

Джонсън заяви, че след брекзит страната ще продължи напред и ще се развива. Той призова за прекратяване на споровете между привърженици и противници на развода с ЕС. Министър-председателят се съсредоточи върху решаването на належащите проблеми на Кралството - борбата с престъпността и подобряването на здравната система.

След като законопроектът беше одобрен от Камарата на общините, той беше гласуван и от Камарата на лордовете на британския парламент. Сега документът трябва да бъде подписан от кралица Елизабет II. Очаква се това да се случи в четвъртък или петък, след което документът, определящ условията за излизане на страната от ЕС, ще придобие силата на закон. Това ще позволи на Обединеното кралство и ЕС да ратифицират споразумението за брезит.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в петък ще подпишат необходимите документи в Брюксел, а на 29 януари споразумението ще бъде финализирано от Европейския парламент. От "Даунинг Стрийт" подчертават, че страните ще имат време да изпълнят всички необходими формалности и Великобритания ще е готова да напусне ЕС в 23:00 31 януари местно време.

Коментари

Задължително поле