Британският вариант на COVID-19 е мутирал

Учени от Великобритания обявиха, че местният и по-заразен вариант на коронавируса е мутирал отново. Новините са притеснителни, тъй като настоящата мутация наподобява тази на южноафриканския и бразилския варианти, които успяват да устоят на някои ваксини и да намалят тяхната ефективност, пише Би Би Си.

При лабораторно изследване на проби е открита мутация с име Е484К. Тази промяна може и да повлияе върху ефекта на ваксините, макар настоящите позволени за ползване на територията на Острова да се смята, че ще се справят и с нея.

Учените са категорични, че тази промяна не фигурира във всички случаи на британския вариант, като до момента са намерени едва шепа случаи с Е484К. Здравните експерти посочват, че не е нещо необичайно настоящите вируси да продължат да мутират по начин, който да им позволи по-бързо разпространение.

Все още не е напълно ясно дали тази мутация наистина успява да избегне напълно ваксините. Ранни проучвания сочат, че Е484К може да игнорира антителата от предишни заболявания.

В същото време проучвания на ваксината на "Модерна" показват, че тя е ефективна и за тази мутация, макар да е по-малко.Още две ваксини - тези на "Новавакс" и "Янсен", изглежда предоставят някакъв тип защита. Но дори и събитията да се развият по най-неблагоприятния начин, фармацевтичните гиганти могат да променят препаратите и да пуснат в употреба такива, които предпазват и от новите мутации.

Учените посочват, че макар тази мутация да е открита на няколко места по света, независимо една от друга, е обнадеждаващо, че вирусът се променя по един и същи начин навсякъде. Това показва, че има определени "предпочитания", които могат да бъдат специално таргетирани с ваксините.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа