Британският посланик със съвети към сънародниците си у нас за Брекзит

Снимка: БНТ/Архив

Посланикът на Великобритания у нас, Ема Хопкинс, представи във официалната фейсбук страница на дипломатическата мисия актуална информация за британските граждани, живеещи в България, ако се стигне до негативния вариант на Брекзит без сделка след 29 март.

Повод за видеосъобщението e законодателно проектопредложение на българското Министерство на вътрешните работи за процеса на пререгистрация на гражданите от Великобритания у нас, предаде БНР.

„Според предложената схема британските граждани ще трябва да се регистрират до края на 2020 г., така че няма да се налага това да бъде направено спешно скоро след 29 март 2019 г.“, каза посланик Хопкинс.

„Ще анализираме в детайли предложението и заедно с българските власти ще изработим насоки за британските граждани, които трябва да предприемат тази стъпка. Много е важно и ви препоръчваме, ако не сте регистрирани в България, а това е постоянното ви място на пребиваване, да го направите преди 29 март. Това е единственият начин да запазите правата си в случай на Брекзит и на Брекзит без сделка“, добавя тя.

Заради многото запитвания, постъпили от британски граждани за възможностите за регистрация, работа в България и валидност на шофьорските книжки след Брекзит, тази седмица са проведени срещи освен в Министерството на вътрешните работи и в здравното ведомство.

Предстоят разговори и в образователното министерство, както и с ръководството на Пътната полиция, информира британският посланик в София Ема Хопкинс.

Коментари

Задължително поле