Британски изследователи откриха сандък със злато на потънал германски кораб

Служители на британската компания „Адвансд марин сървисиз“ откриха край бреговете на Исландия сандък със злато на потънал германски кораб от началото на Втората световна война, информира в. „Сън“.

В сандъка, открит в пощенското помещение на товарния кораб „Минден“, може да се намират до 4 тона злато, за което се смята, че е било откраднато от банки в Южна Америка.

Компанията, твърдяща, че находките принадлежат на открилия ги, иска да отнесе златото във Великобритания. Тя се е обърнала към исландското правителство с разрешение да пробие дупка в корпуса на кораба и да вдигне сандъка на повърхността.

Очаква се исландски служители да дадат становище чия собственост е златото, което се намира в Атлантическия океан на 190 км (120 мили) югоизточно от Исландия.

Корабът „Минден“ е потеглил от Бразилия на 6 септември 1939 г., дни след избухването на Втората световна война. Смята се, че златото е било доставено от сътрудници на „Banco Germanico“, дъщерно подразделение на Германската дрезденска банка.

На 24 септември същата година корабът е забелязан от британските крайцери „Дънидин“ и „Калипсо“.

По заповед на Адолф Хитлер капитанът на „Минден“ го потапя, вместо да позволи товарът му да бъде конфискуван. Екипажът е спасен от кораба „Дънидин“, който го отвежда в британска военна база.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете