Брошури подготвят шведите за война

Инструкциите ще бъдат изпратени до всички 4,8 млн. домакинства

Инициатива на фона на дебат за членство в НАТО

Шведското правителство ще разпрати 20-странични брошури до всяко от 4,8-те млн. домакинства в скандинавската държава, с които информира какво да правят гражданите в случай на война, предаде “ИЮ Обзървър”. Шведите са посъветвани да се запасят с храна с по-голяма трайност, питейна вода, топли дрехи, спални чували, чаени свещи и мокри кърпички. Инициативата идва на фона на продължаващ дебат за евентуално членство на страната в НАТО и връщане на задължителната военна служба миналата година.

Освен за война брошурите дават съвети как да се действа при терористични или кибератаки, природни бедствия и сериозни инциденти.

Подготвените подобряват “способността на страната като цяло да се справи с голям натиск”, се посочва в правителствените съвети, озаглавени “Ако дойде криза или война”.

През 2016 г. Германия също призова гражданите си да се запасят с храна и вода за 5-10 дни в случай на извънредна ситуация в национален мащаб. Същата година и Литва инструктира жителите си, какво да правят в случай на руска инвазия, като включи и напътствия за оцеляване в дивата природа.

Коментари

Задължително поле