Брюксел отхвърля клеветите за АМ „Струма“ и Пирин

Подкрепяме АМ „Струма“, а в Пирин няма нарушения, заявяват от Комисията

Заради тази позиция на ЕК „зелените“ я обвиниха в „неадекватност“

Европейската комисия подкрепя изграждането на автомагистрала „Струма“, а частичното изменение на действащия План за управление на Национален парк „Пирин“ не нарушава европейското законодателство. Това заявява официален източник от Европейската комисия пред авторитетното онлайн издание „Брюксел Таймс“ по повод писмото на деветима евродепутати, изпратено до комисаря по околна среда Кармену Вела.

Както „Труд“ съобщи, писмото с искане за санкции е подписано от евродепутата от ДСБ Светослав Малинов , както и от Ска Келер, която води групата на „Зелените“ в Европейския парламент.
 Малинов и Келер плюс още седем представители в ЕП (където има 751 евродепутати) настояват пред Кармену Вела ЕК да започне наказателна процедура срещу България заради строежа на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле и промените в действащия План на НП „Пирин“.

Акцията срещу страната ни, инициирана от българския евродепутат Малинов, е отразена и в „Брюксел Таймс“. От изданието са потърсили коментар от ЕК, като такъв им е даден от официален източник от Комисията. 
Според коментара АМ „Струма“ е важен инфраструктурен проект. ЕК го подкрепя и го съфинансира.

Засега няма подадена апликация за строежа на участъка през Кресненското дефиле. Когато такава бъде пусната, ще бъде разгледана според всички еврорегулации“. 
Това ще стане съвсем скоро, защото новият директор на Агенция „Пътна инфраструктура“  инженер Светослав Глосов обяви в интервю за „Труд“ , че обществената поръчка за източния обход на участъка вече е готова за обявяване.

Относно НП „Пирин“ от ЕК за пореден път потвърждават, че измененията на Плана не нарушават еврозаконодателството. Такова е и становището, изказано нееднократно от комисаря по околна среда Кармену Вела.
 Заради тази позиция на Брюксел „зелените“ обявиха в социалните мрежи, че европейските институции са неадекватни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България