Брюксел погна Букурещ за нелегалната сеч

Северната ни съседка губи до девет хектара гора на час заради незаконна сеч.

В Румъния се намират над 500 хиляди хектара девствени гори

Букурещ е неспособен ефективно да налага подходящи санкции

Европейската комисия заплаши Румъния с наказания заради провала на властите във възпрепятстването на незаконната сеч и недостатъчни действия за опазването на някои от най-големите незасегнати от човешка дейност гори в Европа, съобщава „Евронюз”.

Телевизията припомня, че миналата година двама горски стопани са били убити при опит да предпазят дървета от бракониери. Тогава хиляди излязоха на протест в Букурещ и настояваха за спешни действия. Профсъюзът на горските работници съобщи, че през последните години поне шестима негови членове са били убити, а други 650 работници са били пребивани, атакувани с брадви или ножове, или дори обстрелвани, след като са хващали дървосекачи в нарушение.

В Румъния се намират над 500 хиляди хектара девствени гори - повече от всяка друга страна членка на Европейския съюз, извън Скандинавия. По данни на екологичната организация „Грийнпийс” северната ни съседка губи до девет хектара гора на час заради незаконна сеч. Местна зелена организация съобщава за незаконна зона за сеч, която по размери надвишава територията на Брюксел.

Според Европейската комисия Румъния „е неспособна ефективно да проверява операторите и да налага подходящи санкции” в дърводобивната индустрия. Също така румънските власти са одобрявали сеч без преди това да оценят влиянието върху защитените зони, което е изискване по европейските директиви. Твърди се също така, че защитени горски хабитати са били изгубени в нарушение на регулациите. На Румъния е даден един месец да „отстрани недостатъците” преди да се предприемат още действия.

Коментари

Задължително поле