БСП настоява премиерът Борисов да присъства на дебатите за F-16

Снимка: Пламен Стоименов/ архив

Настояваме премиерът Бойко Борисов да дойде на дебатите за F-16 и да каже кой го е упълномощил да поема ангажимента самолетите да се платят накуп. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите й договорът е сложен от военнотехническа и финансовоикономическа гледна точка. "За военнотехническата експертиза ще говорят експертите. Вчера министър-председателят направи едно скандално изказване, признание. Ако не сте го чули, Бойко Борисов каза, че той лично е настоял да се плати веднага", каза още Нинова.

Лидерът на БСП попита още премиера Бойко Борисов защо се налага парламентът да актуализира бюджета и правителството да взима заем. "Очевидно парите на са от борба със сивата икономика и от контрабандата. Отговорността лежи в раменете на министър-председателя, особено за това скандално изказване за еднолично решение - да се плати сделката сега и веднага, накуп", коментира Нинова.

Председателстващият Народното събрание Емил Христов посочи, че в зала е ресорният по точката вицепремиер Красимир Каракачанов и увери, че премиерът ще бъде уведомен за искането на БСП. Лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки пък настоя в Народното събрание да дойде и президентът Румен Радев. Той казва, че това не са разходите за самолета, а скоро те ще нараснат многократно, мотивира се Марешки, и подчерта, че като бивш боен пилот Радев има необходимата перспектива, за да изрази мнение в парламентарните дебати.

ДПС изрази подкрепа за предложения проект на закон за ратификация на четирите международни договора, обединяващи доставката на изтребителите и оборудването за тях. "Националната сигурност, запазването на стабилността, мира и демокрацията са наш партиен приоритет и наша запазена марка. Когато става въпрос за националния суверенитет, стабилността на страната и региона, нямат значение политическите пристрастия. Нужни са отговорност и мъдро държавническо поведение, заяви от трибуната Карадайъ.

Коментари

Задължително поле