БСП-Пловдив поиска оставката на кмета заради "престъпно бездействие"

Иван Тотев. Снимка: Николай Спасов

В Пловдив не остана нищо от наследството, оставено от най-големия му благодетел Димитър Кудоглу, обявиха в понеделник от местната централа на БСП с гневна декларация, в която бе поискана оставката на кмета Иван Тотев заради "престъпно бездействие".

"След ликвидацията на Белодробна болница днес вече е в историята и тютюневият склад на Кудоглу. Така от наследството му, завещано в полза на пловдивчани, не остана нищо. Останките от тютюневите складове днес са злокобна гледка - символ на алчността и безхаберието, на бездействието на местната власт и безразличието към културното наследство. Затова смятаме, че е крайно време кметът Иван Тотев да поеме своята отговорност и подаде оставка заради престъпното си бездействие", пише в декларацията.

От червената централа под тепетата настояват за разследване на причините, довели до унищожение на Тютюневия град, както и да бъдат наказани всички, допринесли за разрушаване на паметниците на културата със своето действие или бездействие. Третото искане на опозицията е да не се позволява издигането на сгради с различно архитектурно оформление на мястото на тютюневите складове и всяко ново здание да бъде с фасада, абсолютно копие на тези на автентичните складове. "Всяка администрация рано или късно си отива, но Пловдив остава - древен и вечен! Отговорността за това е на всички!", декларират още от БСП-Пловдив.

Коментари

Задължително поле