БСП се извини на репресираните и застана зад Валери Жаблянов

БСП няма да подкрепи подкрепя поисканата от ГЕРБ оставка на зам.-председателя на Народното събрание Валери Жаблянов, но се извинява на репресираните през комунистическия режим. Това обяви пред журналисти зам.-председателят на партията Кирил Добрев.

Решението е взето на съвместно заседание на Изпълнителното бюро и ръководството на парламентарната група и е във връзка с решение на партията  от преди 27 години, в което се заявява, че тя като наследник на предишна партия, която е допуснала грешки, се извинява на всички пострадали.

„Искам да припомня, че БСП има позиция от 1991 г.“, заяви Добрев. „Като приема политическата отговорност на своята предшественичка за допуснатите от нея грешки и деформации БСП се извинява на всички граждани на страната, включително и на партийните членове, които през този период бяха незаконно, необосновано или несправедливо репресирани, тероризирани или унижавани. Досега не е имало партиен орган, който да преразгледа или да направи друга позиция. По този повод ИБ на БСП не подкрепя исканата от ГЕРБ оставка, няма основание за нея нито в правилника на НС. Смятаме, че дневният ред в обществото е съвсем друг и различен“, каза Кирил Добрев.

Коментари

Задължително поле