БСП - 2 на хоризонта

На 49-ия конгрес на БСП Корнелия Нинова вдига победоносно ръка в чест на приетия нов устав на БСП, който ѝ даваше безсрочно председателство. Две години по-късно обаче чл. 17 от този устав се стовари върху главата.

След декларацията за радикално обновление на БСП

Разнобой за пленума в събота

Лидерката нямала право да представлява столетницата

Осемнадесет видни социалисти от идейно-политическото обединение „Платформа „Социализъм XXI век” публикуваха във вторник своята позиция „За радикално обновление на БСП” .

Поводът бе катастрофалната загуба на БСП на изборите на 14 ноември, която я прати, по техните думи, в „парламентарния миманс”. 

Лидерката на столетницата Корнелия Нинова бе обвинена за узурпация на БСП и пълна ликвидация на демократичната партийна традиция. Оставката на Нинова според декларацията е поредна маневра, която цели да обърка партията и да продължи фактическото ѝ председателство. Нинова няма морално право да представлява партията, да води преговори и да поставя условия. Според 18-те оставката на Нинова и обкръжението u не са достатъчни, необходими са ни нова Програма, нов Устав, обновена из основи партия.

„Труд” разговаря с някои от подписалите позицията за радикално обновление на БСП. Ето какво споделиха те.

Велислава Дърева, член на НС на БСП: Уставът се нарушава денонощно

Има устав, тя е подала оставка и на първия пленум НС констатира, а не приема тази оставка. Защото оставки и самоотводи не се гласуват. И определя временно изпълняващ длъжността. Това обаче няма да стане в събота, тъй като тези хора, които натресоха безобразни текстове в устава, въобще не се съобразяват с него и го нарушават денонощно. Тя иска да продължи да се точи всичко това. Приказки за конгрес през януари са абсолютна глупост, тя се надява отново на преки избори, което няма да стане, защото това означава конгрес да правим някъде по Великден. Конгресът има мандат 4 години. Ние сме в мандата си. За нея това е големият проблем, че ние сме делегати, легитимно избрани. Това сме някъде към 200 души съмишленици. Дори да се опита да лиши някои от тези хора от правомощията им, това веднага отива в Върховния административен съд.

Георги Божинов, бивш зам. председател на БСП: В събота е часът на истината

Тази жена пред бТВ показа оставката си. Член 17 алинея 1 на устава на БСП императивно казва, че правомощията на председателя на партията се прекратяват в 5 случая. Първият е по негово желание. Тя показа оставка и каза, че я е подала. Алинея 2 казва, че при обстоятелства по ал. 1 НС избира зам.-председател до конгреса. А конгресът решава дали ще избере отново Нинова или ще насрочи избори. Нейното говорене, че тя ще си бъде председател до януари, пък после НС ще избере заместник до изборите за председател, са приказки на един подлец. В събота, на пленума, тя ще иска да ѝ дадат мандат да води преговори за правителство. И да се договаря за постове за нея и за приближените си. В събота ще бъде ясно, тогава е часът на истината. Въпросът за конгреса трябва да се реши в събота.

Захари Захариев, бивш член на НС на БСП: По-честно е да започнем всичко на чисто

Времето на каквито и да се условности и компромиси отдавна отмина, ножът е опрял до кокала. За нас алтернативите са само две. БСП да намери сили вътре в себе си за радикална промяна, от която тя се нуждае, за да бъде отново в час по история. Другото е да запеем погребалния марш за БСП и да искаме да има едно ново действително ляво обединение, което не само да прокара една нова пъртина за левицата в 21 век, но и което да има сили да обедини около себе си множеството лявомислещи и до голяма степен тръпнещи в очакване, че нещо може да се случи в българската левица.

Вече се чуват гласове за един нов ляв политически проект не само от хора, които са свързани с тази платформа, но и от много местни партийни организации. Тяхното мнение е, че е по-достойно и по-честно да започнем всичко на чисто.

Ана Пиринска, бивш член на НС на БСП: От 16 ноември БСП е без председател

Оставката на Корнелия Нинова дава златен шанс да бъде избран заместник-председател, който в преговорите, които предстоят, да не се окаже, че преговаряме само за министерски кресла, а преговаряме за категорични червени линии и сериозни леви политики. Подавам оставка, но оставам до януари - е нищо повече от поредния трик. Нинова няма нито моралното, нито легитимно право в момента да води партията и да провежда преговори. От 16 ноември БСП е без председател и отговорното поведение е Националният съвет на партията да избере заместник, който да изпълнява функциите председател до избирането на нов лидер на БСП, както е според Устава на партията. Това, което се случи в момента, е хвърлянето на партията в хаос.

Струва ми се, че можеше да има по-достойно приключване на тази агония, но за съжаление няма да е така.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

  • Людмил Трифонов

    Госпожо Дърева, по време на обсъжданията за ратифициране на Истанбулската конвенция препечатих и запазих в архива си Ваша критична публикация срещу нея, един образец на ефективна защита на децата и семейството в България. Преди време, използвайки суматохата около изборите и длъжността министър в правителството на Р, Радев, негов министър включи в Плана за възстановяване, представен на Европейската комисия, въвеждане на ранно сексуално образование за малките ученици в училищата ни. Това е идея, прокарана в ИК. Р. Радев легитимира двама западни възпитаници като държавни служители и им създаде условия и подкрепа за регистриране на партия, в която включиха лица от грантовите формации на американското посолство, които без съмнение, старателно ще въведат джендър кастриране на децата ни по-ефективно от предвиденото в ИК Защо сега декларирате, че Р. Радев трябва да бъде повторно избран за Президент? Той разкри политическа ориентировка, срещу последиците от която Вие бяхте против и ще работи за тази “промяна” към сатанизиране на обществото, вместо да заличи направеното в тази насока от Борисов. Защо, г-жо Дърева ?

Още от Мнения