Букети сеят зараза за 8-ми март

Миришете китките само през маска, съветват лекари

Зюмбюлът е истинска биологична бомба

Подаряването на цветя на жена за 8-ми март е красив жест, който обаче може да се окаже болестотворен.

Вирусът COVID-19 се задържа в букет цветя с часове и всеки, който го помирише е изложен на опасност от зараза.

Растенията не могат да съдържат вируси в себе си като топлокръвните животни, но те се полепват по повърхността на цветовете и листата и остават там дълго време. Букети, върху които е кихнал болен от COVID, се превръщат в потенциални биологични бомби - източници на зараза.

Микробиологът д-р Фархан Иса от университета в Карачи, Пакистан, препоръчва на хората да не подаряват букети заради опасността от разпространение на вируса.

Растенията предават заразата не само чрез цветовете си. Много изследвания показват, че цветният прашец (полените) е способен да пренася вируси на големи разстояния - доказано е, че по този начин се разпространяват вирусни инфекции сред колонии от пчели.

Количеството вируси върху повърхността на един букет е право пропорционално на площта на цветовете в него. Многоцветните кичести растения като популярния осмомартенски зюмбюл (Hyacinthus) са много по-опасни от скромните кокичета, например.

Няма доказателства, че COVID-19 може да зарази самото растение. Всъщност растителните клетки имат клетъчна стена, докато животните имат клетъчна мембрана, но не и клетъчна стена. Вирусът COVID-19 може да проникне в клетъчната мембрана в животинските клетки. Въпреки това, вирусите COVID-19, макар и само 125 нанометра, са едни от най-големите вирусни частици и те са твърде големи, за да влязат в растителната клетъчна стена. И дори да могат да влязат в клетката, те ще се нуждаят от рецептори в клетката - тези рецептори не съществуват в растителните клетки.

Обаче ако човек, боравещ с растения и цветя, е бил заразен с COVID-19 и кашля, киха или дори диша върху растения и цветя, вирусни частици могат да се отложат върху повърхността на листата, цветята или стъблата. Не е известно точно колко дълго вирусните частици живеят върху цветята. Поради тази причина всеки, който борави с растения и цветя в условията на пандемия, трябва да носи маска, за да предотврати разпространението на болестта, съветват лекарите. Препоръчително е и измиването на ръцете с дезинфектант след пипане на букети.

Проф. Радостина Александрова, вирусолог в БАН:

Не бих се изплашила да получа цветя за 8-ми март

Коронавирусът се предава основно по респираторен път. Мисля си, че букетите няма да ни бъдат основния източник на заразата. Аз не бих се изплашила да получа цветя за 8-ми март. Мисля, че в дъното на теорията за заразните букети са мъже.

Хипотетично всичко е възможно, стига да изтеглиш късата клечка. За да се заразиш, трябва да приемеш определена доза частици. Наскоро излезе сериозна научна публикация, че ако в началото на пандемията сме отдавали много голямо значение на предаването на вируса посредством различни замърсени повърхности, то сега знаем, че този риск е бил надценен. Това не означава, че не бива да си мием ръцете, но трябва да вложим повече усилия за предотвратяване на основния начин, по който вирусът се разпространява - т. е. да ограничим въздушно-капковия начин на предаване на заразата.

Акад. Богдан Петрунов, имунолог:

Всяка повърхност може да е източник на зараза

За пръв път чувам, че букети могат да са сред източниците на заразяване. Всички плоскости могат да бъдат източник. Принципно е възможно. Всяка повърхност, която е влязла в контакт с пръски от човек, който е заразен може за определен период от време да ни зарази. Зависи от количеството, което е попаднало върху повърхността, от климатичните условия, от характера на повърхността и от други фактори. Понякога материалите имат свойството да неутрализират вируса. Още миналата година бяха направени изследвания, чрез които бе доказано колко време може да се задържи вируса върху различни повърхности.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения