Бум в производството на кока в Колумбия

Снимка: Архив

Около 1400 т са произведени през 2017 г.

Производството на кокаин в Колумбия е достигнало рекордни нива през 2017 г., сочи нова статистика на ООН, предаде Би Би Си. Служба по наркотиците и престъпността съобщи, че увеличението е с около 31% в сравнение с година по-рано, като обемите са достигнали 1400 тона, произведени на на територия от 1 710 000 декара. Според ООН тази тенденция може да навреди на усилията за траен мир в страната.

Колумбия е най-големият производител на кокаин в света, голяма част от който достига до САЩ, които пък са най-големите консуматори в световен мащаб.

Според наблюдатели виновно е правителството в Богота, което твърде много се е концентрирало върху постигнатия мир с разоръжилата се лява бунтовническа групировка ФАРК. Други посочват, че ФАРК, които вече са политическа партия, са оставили вакуум в търговията с дрогата, която някога са контролирали.

ООН посочва, че култивирането на кока е най-разпространено в департамента Нариньо, който има излаз на Тихия океан. Само там има има повече земеделски земи за отглеждане на кока, отколкото в цяло Перу, което също е голям производител.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка