Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Депутатите удължиха извънредното положение до 13 май

ЕС затворен за света и след Великден

Лекари от ВМА: Не сме почивали от края на февруари

Почина певецът, изпял „Ain’t No Sunshine“

Сексът ни дава сили срещу COVID-19

Обявиха договора за производство на самолетите F-16 Block 70

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Гешев за данните за манипулиране разпределението на дела: Ако е истина, това ще е коронавирус в съдебната система

По-леки мерки след 3 дни спад на заразени (обзор)

Връщат на фирмите част от оборота

СЗО: Хирургическите маски забавят разпространението на коронавируса

Kредитите с различна ваканция Допитване на “Труд” сред банкери показа, че първоначалното отсрочване може да бъде за срок от 2-3 месеца

Министър Захариева: Основен приоритет за ЕС остава борбата с разпространението на коронавируса и подкрепата за икономиките

Връщат пари за парно с изравнителните сметки

Бургас отбеляза Деня на спасяването на българските евреи от Холокоста

С тържествен ритуал, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф, Бургас отбеляза Деня на спасяването на българските евреи от Холокоста. Венци и много цветя отрупаха паметника на признателност, издигнат от потомци на спасените в памет на смелите и доблестни бургаски общественици, които преди 77 години не са допуснали техните съграждани от еврейски произход да бъдат депортирани с ешалоните на смъртта.

„Днес ние отново изразяваме своята почит и благодарност към Дянко Пръвчев, Петко Росен, Любчо Зурков, Петър Велчев и много други общественици и обикновени хора, които не допуснаха трагедията, която сполетява еврейските общности в Европа, да застигне и бургаските евреи. В страшните години на Втората световна война има много отделни примери за състрадание, но няма друга страна и друг народ, които организирано да защитят и да спасят от сигурна смърт цялото си еврейско население. В условията на зараждащ се антисиметизъм, с опити да се подмени историята и да се неглижира Холокоста, за нас, потомците на спасителите и на спасените, паметната дата 10 март придобива особено значение. За нас това е Ден на човечността. Сега ние сме тук, за да заявим волята си да не допуснем подобен акт на масово човешко унищожение да се повтори”, каза Алберта Алкалай – потомка на спасени евреи и председател на Център Алеф”.

Пред паметника на признателността, издигнат в Зоната на толерантността в Бургас, да отдадат своята почит към спасителите дойдоха кметът на Бургас Димитър Николов, председателят на общинския съвет Севдалина Турманова, представители на областната администрация, на ПП ГЕРБ , на Държавен архив – Бургас, на Български антифашистки съюз, общински съветници, учители и директори на бургаски училища, потомци на спасени евреи и множество граждани.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.