Българинът с кръстословицата рекордьор: Исках България да бъде спомената с добро

"Исках да поставя рекорд за странатa, защото много лоши приказки се споменават за нас българите, исках името ни да се спомене с нещо хубаво", каза пред БНТ българинът Христо Йоницов, който влезе в рекордите на "Гинес" с най-голямата непубликувана кръстословица в света.

Кръстословицата се състои от 93 769 термина, което е близо 80 000 термина повече от предишния рекорд. Софиянецът съставил кръстословицата за 14 години и твърди, че решаването ѝ би отнело 20. Благой Цицелков и операторът Мария Балканска се срещнаха с него.

С точност на математик и прецизност на филолог. Христо Йоницов от София имал по-различно хоби от другите хора. Обичал да съставя кръстословици. Запалил се още, докато работел като проектант в най-голямата строителна фирма у нас.

Пенсионирал се и се отдал напълно на хобито си. Семейството му се разпиляло зад граница. Съпругата му заедно с малката му дъщеря заминала за Щатите. Голямата дъщеря - за Великобритания. Христо се изправил пред най-сложната за решаване кръстословица - житейската. А създаването на най-дългата започнал с думи и термини, които подредил в свой речник. Започнало четене. Голямо четене. И така години наред.

"Не ме е натоварвало, имах само един проблем - с очите. Изключително тежко дефиниране, изчертаване, всичко това преминаваше през очите, сега съм с шест диоптера. Това ми е споменът", споделя рекордьорът.

Христо Йоницов събрал близо 200 хиляди термина. В кръстословицата включил 93 769 от тях. Той споделя, че е правил кръстословицата в продължение на 14 години, от май 1997 година, до юни 2011 година. Но не броят на думите, бил водещ. Христо имал друга летва.

"Водещият ми мотив беше височината на Айфеловата кула. Защото, французите имат голямо мнение за себе си, исках да им покажа, че не са единствени, а и българите могат да ги настигнат", казва още Христо Йоницов.

Коментари

Задължително поле