На 14 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 14.11.2019

Полски екстремисти готвели атаки срещу мюсюлмани Задържани са двама от групировката във Варшава и Шчечин

Унгария прие ЕС да я глоби с 1,5 млрд. евро Сумата е 10% от всички съмнителни разходи

Холандия намалява до 100 км/ч скоростта на магистралите Решението ще влезе в сила от 2020 г.

165 лева повече за две трети от учителите Вдигат лекторските часове със 17-18%

Ердоган пристигна в Белия дом

Край на схемата с фиктивни строежи (Обзор) Премахваме законовите вратички, позволяващи да се продават жилища в постройки, които не покриват изискванията

Амортизация на апартамент, отдаван под наем

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 14 ноември 2019

Екатерина Захариева представи възможностите за бизнес с България пред правителството на Намибия

Банков шеф обра трезора и избяга

Предлагат по-висок акциз за цигарите Автоматите на самообслужване без касови бележки

Слагат БДС на ръжения и пълнозърнестия хляб

Един лев за преглед при джипито да плащат децата Предлагат повишаване на цените на 220 клинични пътеки

Българинът с кръстословицата рекордьор: Исках България да бъде спомената с добро

„Исках да поставя рекорд за странатa, защото много лоши приказки се споменават за нас българите, исках името ни да се спомене с нещо хубаво“, каза пред БНТ българинът Христо Йоницов, който влезе в рекордите на „Гинес“ с най-голямата непубликувана кръстословица в света.

Кръстословицата се състои от 93 769 термина, което е близо 80 000 термина повече от предишния рекорд. Софиянецът съставил кръстословицата за 14 години и твърди, че решаването ѝ би отнело 20. Благой Цицелков и операторът Мария Балканска се срещнаха с него.

С точност на математик и прецизност на филолог. Христо Йоницов от София имал по-различно хоби от другите хора. Обичал да съставя кръстословици. Запалил се още, докато работел като проектант в най-голямата строителна фирма у нас.

Пенсионирал се и се отдал напълно на хобито си. Семейството му се разпиляло зад граница. Съпругата му заедно с малката му дъщеря заминала за Щатите. Голямата дъщеря – за Великобритания. Христо се изправил пред най-сложната за решаване кръстословица – житейската. А създаването на най-дългата започнал с думи и термини, които подредил в свой речник. Започнало четене. Голямо четене. И така години наред.

„Не ме е натоварвало, имах само един проблем – с очите. Изключително тежко дефиниране, изчертаване, всичко това преминаваше през очите, сега съм с шест диоптера. Това ми е споменът“, споделя рекордьорът.

Христо Йоницов събрал близо 200 хиляди термина. В кръстословицата включил 93 769 от тях. Той споделя, че е правил кръстословицата в продължение на 14 години, от май 1997 година, до юни 2011 година. Но не броят на думите, бил водещ. Христо имал друга летва.

„Водещият ми мотив беше височината на Айфеловата кула. Защото, французите имат голямо мнение за себе си, исках да им покажа, че не са единствени, а и българите могат да ги настигнат“, казва още Христо Йоницов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.