Българин пренесъл у нас 3,993 кг хероин за 260 000 лева

Задържан е и привлечен като обвиняем

Окръжна прокуратура - Хасково привлече като обвиняем и задържа български гражданин на 39 г., за незаконно пренасяне през границата на страната на хероин за близо 260 000 лева, съобщават от държавното обвинение.

К.И. е привлечен като обвиняем днес по разпореждане на Окръжна прокуратура-Хасково за това, че на 07.02.2019 г. през ГКПП „Капитан Андреево“, общ. Свиленград, обл. Хасково, без надлежно разрешително е пренесъл през границата на страната високорисково наркотично вещество хероин с общо бруто тегло 3,993 кг на стойност близо 260 хиляди лева, като предмета на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък - престъпление по чл. 242, ал. 4, предл. първо вр. ал. 2, предл. първо НК.

Чл. 242, ал. 4 от НК гласи: "Когато предметът на контрабандата по предходните алинеи е в особено големи размери и случаят е особено тежък или когато някое от лицата по буква "е" на ал. 1 е митнически служител, наказанието е: в случаите по ал. 1 - лишаване от свобода от пет до петнадесет години и глоба от петдесет хиляди до двеста хиляди лева, а в случаите по ал. 2 и 3 - лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години и глоба от двеста хиляди до триста хиляди лева".

Вчера, късно вечерта, на ГКПП „Капитан Андреево“, общ. Свиленград, обл. Хасково, пристигнал за влизане в страната лек автомобил марка „БМВ“, управляван от българския гражданин К.И, на 39 г. При извършената щателна митническа проверка е установено, че в лекия автомобил е укрито вещество, което при проведения полеви наркотест реагирало на хероин.

Обвиняемият К.И е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Предстои Окръжна прокуратура - Хасково да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право