Българите в Гърция към Омбудсмана: Не сме второ качество хора и призраци

Омбудсманът на републиката Мая Манолова се срещна с представители на българската общност в Гърция по инициатива на сдружение "Нашенци" и вестник "Български новини". По време на срещата, която премина доста бурно, бяха поставени въпроси относно пенсионната и здравна реформа, създаване на избирателни секции в чужбина и редица други.

На срещата присъства българския посланик г-н Валентин Порязов и други дипломати.

Българите се оплакаха от некоректно отношение и забавяне от страна на гръцките служби относно подаване на документи за пенсиониране и получаване на пенсии. Според тях гръцката държава чрез своите служители съзнателно налага вето върху издаване на пенсии за чужденци. По време на разговора стана ясно, че в гръцките архиви липсва и информация за заплатените осигуровки от граждани. Присъстващите на срещата български адвокати г-жа Грива и г-жа Първанова обясниха, че тъй като до скоро в Гърция всичко се записваше на хартия, липсва архив на заплатените осигуровки и ако българите не пазят своите осигурителни книжки, за да докажат трудов стаж, съществува реална възможност да не могат да се пенсионират, тъй като в архива няма информация.

Оплаквания постъпиха и за забавяне на издаваните пенсии и отговор, който по принцип пристига от НОИ-България. Българите поискаха да се създаде електронна връзка за информация, каквато Гърция има с Чехия.

Българите се оплакаха и от отказа на гръцките работодатели да им плащат социални осигуровки. "12 години работя в гръцка къща и досега никой не иска да ме узакони да ми плаща осигуровките. Ние не сме второ качество хора и призраци, а работещи българи. Работим, а когато дойде време да се пенсионираме няма да имаме никакъв трудов стаж", оплака се Таня Илиева.

Засегнати бяха въпроси и за отказ на изплащане на проведено лечение от страна на здравните служби в България, както и за непризнаване на българските шофьорски книжки в Гърция.

"Защо в България ни принуждават да плащаме здравно осигуряване и не признават гръцките ни осигуровки", попита Костадина Стоилова, която е с 85% инвалидност. "За да ме обслужат здравно в България ми поискаха да заплатя здравни вноски за години назад, при положение, че плащам в Гърция и имам документи затова", продължи възмутено българката.

Българите не подминаха и въпроса за избирателните секции по време на избори като поискаха да се намали броя на необходимите 60 заявления за откриване на избирателни секции.

От своя страна българският омбудсман пое ангажимент да се създаде работна група от ресорните министерства, както и да се организира среща между българския социален министър с българите в Гърция.

"Обещавам, че аз и моят екип ще поставим въпросите, където е необходимо и ще работим за отстраняване на проблемите ви, доколкото е в моите правомощия", заяви г-жа Манолова. Обяви публично телефоните си за контакт и призова българите да изпратят своите жалби, които да бъдат разгледани от съответните институции.

Присъстващите на срещата дипломати г-н Иванов, консул, от своя страна обясни процедурата и таксите за издаване на българските документи за самоличност, тъй като българите се оплакаха, че са много скъпи и се бавят по три месеца.

Представителят на социалното министерство г-н Божилов също разясни на присъстващите процедурите относно пенсиониране и редица въпроси, които ги касаят.

След срещата г-жа Манолова се срещна поотделно и с българи, които поставиха въпроси, които тя се ангажира да придвижи възможно най-бързо.

Един от тях бе отказа за финансиране на единствената целодневна детска градина в Атина от МОН.

Коментари

Задължително поле