Българите спортуват най-малко в Евросъюза

Югът по-склонен да мързелува в сравнение със Северна Европа

Проучване на британската компания “Ледброукс” разкри, че България е най-мързеливата страна в Европейския съюз, съобщи в. “Дейли мейл”.

Около 78% от възрастните жители на балканската страна заявяват, че изобщо не практикуват никакви физически упражнения, показват резултатите от анкетата.

“С едно от най-високите нива на затлъстяване в Европа, вероятно не е изненада, че българите може да са малко срамежливи, когато стане въпрос за спорт и физическа активност”, заявява Джесика Бридж от “Ледброукс”. “Срамно е и че Великобритания липсва от първата десетка”, допълва тя.

На първо място в своеобразната класация с най-много спортни натури е Швеция. Там едва 9 на сто заявяват, че не правят никакви упражнения. Следват я Дания, Финландия, Словения и Австрия. Самата Великобритания е на 13-о място по физическа активност.

Средно в ЕС 42% от гражданите не практикуват никакъв спорт. Именно в тази златна среда е Франция.

Допитването показва още, че Югът е по-склонен да мързелува в сравнение със Северна Европа. На последните места преди България се нареждат съответно Малта, Португалия, Румъния, Италия и Гърция.

Коментари

Задължително поле