Взривът на бензиностанция в Добрич вероятно е причинен от манипулирана газова бутилка

И инжекция не вдигнала Рейш за „Черно море“

Признава ли се времето за майчинство при изчисляване на процент „клас”

Пернишкото село Люлин е без вода четвърти ден заради поредица от аварии

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 17 септември 2019

България е отличник по свободни работни места

Премиерът Бойко Борисов в Пещера: Всеки ден откриват заводи (обзор) “Биовет” отвори нови мощности за производство на фармацевтични продукти и фуражни добавки

Русия започва мащабно военно учение

Лекарите отхвърлиха здравния модел на Ананиев Управляващите си играят с нервите на медиците, се посочва в становище на БЛС

За всеки трети първолак българският език не е майчин Между 25% и 30% от децата са от ромски, турски или други групи и имат проблем при общуването с учителите

Лондон предлага нови формули за Брекзит Брюксел отхвърля идеите

Отварят магазини в малки населени места Нараства интересът към ритейл парковете

Задължават свинарите да сменят обувките Стопаните трябва да имат работно облекло, с което да влизат в кочината

Откриха учебната година в затворите у нас, 124 са първокласниците

Приеха методология за провеждане на наблюдение по метода „таен клиент“ Може да се използва от всички централни и териториални администрации

България втора по евтино месо в ЕС Плащаме най-малко за алкохол и цигари

В Благоевград най-евтиното свинско месо досега се продаваше по 6,70 лв. за кг, а сега вече няма под 8 лева за килограм.

Търговци вдигнаха цените на свинското с 2 лева от началото на седмицата

Цената на месото у нас е една от най-ниските в Европейския съюз, показват данните на Евростат. Страната ни е втора по този показател, като българите плащат за месо 64% от средната цена за съюза. След нас е единствено Литва, където цената е била 71% от средноевропейската.

Малко по-скъпо плащат за пържола в Полша и Румъния, където цената е 63% от средната. Данните на Евростат включват говеждо, телешко, свинско, агнешко, козе и пилешко месо и месни продукти.

Най-скъпо е излизало барбекюто в Австрия със 146% над средното равнище в ЕС, следвана от Люксембург със 142%, Франция със 131% и Белгия със 126%.

От началото на тази седмица цената на свинското у нас тръгна нагоре. В Благоевград най-евтиното месо досега се продаваше по 6,70 лв. за кг, а сега вече няма под 8 лева за килограм. С над 2 лева е повишението на кило свинско и продуктите от него в магазините в Пазарджишко. Така килограм кайма на един от местните производители от около 7 лева на места вече се предлага за 9,35 до 9,75 лева. Суровите колбаси струват 9,20 лева при предишна цена 7-7,50 лева. Месото за готвене също е близо 9 лева.

Евростат отчита още, че цените на храната и безалкохолните напитки в България са се увеличили до 74,8% от средното в ЕС през миналата година. Така страната ни се нарежда на 26 от 28 държави, като в Полша (68%) и Румъния (65%) е по-евтино. Най-скъпо е в Дания – със 130% цени над средните.

За поредна година алкохолът и цигарите са най-евтини в България (58% от средното за ЕС), а на предпоследните места са Румъния и Унгария с над 10% разлика.

Тези стоки са най-скъпи в Ирландия (178%) и Великобритания (157%), следвани от Финландия (145%) и Швеция (127%).

Заведенията и хотелите у нас също излизат най-евтино. Цените в тях са 47% от средните за ЕС. За сравнение рекордьор са Дания – със 152% над средните цени и Швеция – със 139%.

В останалите сектори, в които България е на последно място, са разходите за дрехи и обувки, за обзавеждане на дома, транспортните услуги, както и режийните разходи.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.