Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

България втора по смъртност в света

България е втора по смъртност в света, изпреварвана само от южноафриканското Кралство Лесото. Това сочат данните на ЦРУ за 2016, показа справка на „Труд“ в Световната книга на фактите на американската агенция.

Страната ни продължава стабилно да се движи към върха на отрицателната класация, като се изкачва с още едно място след миналата година, когато бе обявена за трета в света по този показател. Според обновената американска статистиката за 272 държави у нас на 1000 души умират 14,5. Година назад цифрата е била 14,44. При първенеца Лесото също има ръст – от 14,89 за 2015 до 14,9 за 2016-а. Третото място е за Литва, а четвъртото е за Украйна.

„Ние сме даже на първо място. 15,3 промила е смъртността за 2015 г., дадена от НСИ. Така ние изпреварваме всички. Според НСИ смъртността е около 110-112 хиляди души на година, а раждаемостта е 62 000. България има най-големия отрицателен естествен прираст в света, което е дори по-страшно от високата смъртност“, разясни пред „Труд“ проф. Петър Иванов, директор на Научния институт по демография към БАНИ.

Според учените причините за това положение са няколко. Сред тях е ограниченият достъп до здравни услуги за редица части от населението на страната. Високата смъртност е свързана и с доходите, качеството и навиците, свързани със здравето и неговото поддържане. „Добрите такива сред българското население не са особено разпространени“, уточни гл. ас. д-р Стоянка Черкезова от Института за изследване на населението и човека към БАН.

В челните места по изчезващи нации в Европа ни постави и последният здравен доклад на ЕК. Според него смъртността у нас е 50% по-висока от тази в страните с ниска смъртност.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. с министър на здравепогребването П.М. друго не се случва …ама мъртъвците ни са с пръстов отпечатък… ядец де…

  2. Важното е да споделяме евроатлантическите ценности на разни олигoфрени.

  3. Геноцидът над българите продължава с пълна сила. Този път съм песимист и смятам че ще ни изтребят до крак за няколко десетилетия.

  4. Ей затова искаха да вкарат бежанци,те щяха да помогнат за прираста!! Националния отбор по футбол щеше да стане като френския

  5. Каквото и да си плеще местния тъпак, гробищата са като пущинак.Когато пътуваш и видиш подобна гледка разбираш, че живееш сред безбожници. Но за сметка на това, всеки преминал през кметския пост, става важна клечка и очевадно ти показва откраднатото.

  6. Това е резултата от управлението на крадливата безродна свиня борисов. Народа е беден, няма пари даже да се храни три пъти на ден, защото бойко и айдуците му крадат всички пари.

Отговорете