Президентът: Oткриването на ВВУ е морален акт на възстановяване на гордия български авиационен дух и достойнство

Премиерът Борисов ще участва в Годишната среща на Световния икономически форум в Давос

Гери-Никол сияе по бански в Тайланд (СНИМКИ)

Иван Костов: От интелектуална гледна точка зеленото движение е много несъстоятелно (ВИДЕО)

Арестуваха габровец, потрошил стъклата на вход и подлудил живущите Мъжът хлопал по вратите и притеснявал хората

Заловиха двама крадци на кола в София

15-годишни опитаха да откраднат метални пана от ограда на детска градина

В Павликени стартира кампанията за плащане на местни данъци Първият платец e 92-годишният Иван Драганов

Студентски екипи участват в международния конкурс за нова сграда на Карин дом

Нинова: Вотът на недоверие вече има своята роля, но мерките са палиативни

Кметът на Перник: Транзитът на вода от „Белмекен“ през София е единствената възможност за нас

Бащата на Меган: Двамата с Хари излагат кралското семейство

Откраднаха метална каса с пари от казино в село Борован

Депутатът от ГЕРБ инж. Клавдия Ганчева: Новоучреденият държавен ВиК холдинг ще оптимизира стратегическия воден отрасъл

Каракачанов: Възстановяването на Военновъздушното училище е изправяне на една несправедливост

България е 14-а в света по поскъпване на жилищата Страните от централна и Източна Европа изпреварват Запада по резултати

На първо място е Хонконг с 15,7%

България е на 14-то място в света по ръст на цените на жилищата според класация на консултантска компания на пазара на имоти за третото тримесечие на 2018 г. Имотите в страната ни са поскъпнали със 7,5% на годишна база и с 2,8% спрямо предходното тримесечие. През второто тримесечие на 2018 г. страната ни беше на 12-то място в класацията с ръст на цените от 8,2% за година.

Средната цена на жилищните имоти в 57-те страни и територии, включени в индекса, е нараснала с 4,9% за година. Ниските лихви и силният прираст на населението са стимулирали повишаването на цените на имотите, но по-високото предлагане на нови апартаменти и затягането на правилата за отпускане на кредити в някои страни забавят темпа на поскъпването.

2021_2_208874Най-силен ръст на цените на жилищата е отчетен в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), която е представена с три страни в топ десет на класацията. Словения, Литва и Унгария отбелязват двуцифрен ръст на цените на имотите. Цените в региона са отбелязали средно покачване от 7,6%, докато в Западна Европа повишението достига 4,3% на годишна база. Сред факторите за увеличаването на цените на жилищата в региона на ЦИЕ са повишаването на заплатите и подобряването на достъпа до ипотечно кредитиране. Това са основните фактори за повишаването на цените на имотите и в България.

Хонконг заема първото място в класацията с ръст на цените на жилищата от 15,7% на годишна база, както и с 2,3% спрямо предходното тримесечие. Прогнозите обаче са ръстът на цените на жилищата в града-държава да се забави през 2019 г. заради търговските спорове, засилването на китайската валута и предложения данък върху незаетите жилища за предприемачите.

Малта отстъпва от първото място и остава втора след Хонконг, като цените на жилищата в островната страна също са отбелязали годишен ръст от 15,7%, но спрямо предходното тримесечие повишението е само с 1%.

Словения запазва третото си място в индекса с ръст на цените от 13,4% на годишна база и 4,2% спрямо предходното тримесечие. Челната десетка се допълва от Литва (+11,5% за година), Унгария (+10,5%), Турция (+10,5%), Мексико (+9,9%), Холандия (+9,3%), Китай (+8,9%) и Сингапур (+8,8%). Преди България са също Латвия, Ирландия и Колумбия.

На другия полюс е Саудитска Арабия, която заема последно място в индекса със спад на цените на жилищата от 3,7% на годишна база. Сред десетте най-слаби жилищни пазари в света са още Финландия, Швеция, Израел, Украйна, Австралия, Бразилия, Италия, Мароко и Полша.

Само в осем страни е отчетено годишно понижение на цените на жилищата, а в Италия те запазват равнището си. Швеция попада в тази група за първи път от шест години.

Мексико се представя най-силно в Латинска Америка с ръст на цените от 9% на годишна база. Нова Зеландия, която въведе забрана за закупуване на съществуващи жилища от чужденци през юли, отчита забавяне на покачването на цените на жилищата от 6,6% на 4,9%.

САЩ отчитат най-бавния си годишен ръст на цените на жилищата от последното тримесечие на 2016 г. насам. Повишаването на лихвите по ипотеките е довело до намаляване на достъпността на жилищата. Продажбите на съществуващи жилища в страната са се свили с 9,3% на годишна база, докато спадът при новозапочнатите жилища достига 8,7%.

 

Инвестициите ни пазят от инфлацията

Прогнозират покачване на цените през 2019 г. с 3%

Обемът на сделките нараства

Цените на имотите ще продължат да нарастват и през 2019 г., прогнозират експертите.
Цените на имотите ще продължат да нарастват и през 2019 г., прогнозират експертите.

Цените на жилищните имоти в страната се очаква да нараснат с 2-3% през 2019 г., прогнозира Добромир Ганев, председател на Национално сдружение “Недвижими имоти”. Според него темпът на инфлацията може да подпомогне интереса на дребните инвеститори към покупката на имоти, с които ще се опитат да запазят стойността на спестяванията си.
“Разрешенията за строеж са важен фактор”, уточни Добромир Ганев. “Вече има достатъчно предлагане и затова виждаме забавяне на ръста на цените. Това е нормално поведение на инвеститорите и играчите на пазара. Първото деветмесечие на 2018 г. регистрира 140% ръст на разрешенията в София”, допълни той.

Експертът коментира, че това е добре за купувачите, защото им се предоставя по-голям избор, но предупреди банки, купувачи и инвеститори да бъдат внимателни на пазара на недвижими имоти.

“Деветмесечието на 2018 г. показа ръст на обема на сделките в България с 1%. Във Варна например ръстът за деветмесечието е в размер на 12%. В Пловдив – в рамките на 5%. Има платежоспособно търсене и има логика в него, доходите са добри. Много българи виждат смисъл и в покупката на ваканционни имоти на морето. Цените са вълнуващи и затова e тази активност. Те закупуват имоти и с инвестиционна цел”, коментира Добромир Ганев.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. От време на време излизат такива рекламни статии !

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.