България има 7-седмичен срок за позиция по предложението на "Газпром"

България има 7-седмичен срок, за да обсъди и изложи позицията си по предложението на "Газпром" до Европейската комисия, с което руския газов гигант се опитва да избегне глоба за монополно положение.

"Газпром" е поел ангажимент промени на договорите с България за доставка на природен газ, прозрачни доставни цени на синьото гориво за страната ни и отказ от финансови претенции заради прекратяването на проекта за газопровода "Южен поток".

В следващите близо 2 месеца България, както и останалите заинтересовани страни, трябва да изложи притесненията си и да постави евентуални свои искания към руското предложение, обясни пред БНР изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов.

След изтичането на този срок Еврокомисията на база на получените предложения ще може да дооцени направените предложения от страна на "Газпром" и съответно да предприеме последващи действия, които може да означават промяна на първоначално предложения вариант от страна на "Газпром" или поемане на ангажимента в първоначалния му вид. Първоначално техния сигнал е, че това, което е от страна на "Газпром" е изпълнимо, страшно добре адресира нарушенията, които са били посочени от страна на Еврокомисията в разследването, посочи Иванов.

Коментари

Задължително поле