По-висока смъртност сред мъжете в Шуменско

Руската лотария пази 3 милиарда рубли непотърсени печлби

Тристайните апартаменти в София са най-търсени Финансират до 90% от стойността

Криско с коментар за нахалните фенове Изпълнителя не е експонат, написа рапърът

Туск: ЕС никога няма да пожелае раздяла с Великобритания без споразумение

Ердоган: Путин подкрепя позицията на Турция за премахването на заплахата от терор по границата

Д-р Неделчо Тотев, председател на НСОБ: Неизплащането на надлимитната дейност ще задълбочи неимоверно кризата в болниците

Премиерът Борисов: Започнаха да се връщат висококвалифицирани кадри от чужбина (ВИДЕО)

10 души са задържани за незаконна сеч при акцията във Велико Търново

Шест години затвор за мъж, застрелял клошар в Търново Мартин Гроздев може да обжалва присъдата в Апелативния съд

Башар Асад посети фронтовата линия за първи път

Шей Мичъл раждала в продължение на 33 часа (ВИДЕО)

Федерацията на ционистите в България с писмо до Борисов: Отстранете Тома Белев от съвета по гражданско общество към МС

Разкриха 51-годишен търновец, крал детски играчки Деянието е извършено на 13 октомври в магазин

България и преселническата опасност – между Сцила и Харибда

Комплексарската позиция, която осмива как ставаме „пощенски гълъб между Ердоган и Меркел”, е хубаво да остане само във „фейсбук геополитиката”

В Турция има около три милиона бежанци и преселници, които могат да се увеличат почти двойно в зависимост от военните действия около Алепо в Сирия. Достатъчно е петдесетина хиляди от тях да нахлуят в България, за да изпадне държавната ни машина в колапс. А представяте ли си да се отприщи поток от 300 хиляди? Един милион? Това означава да се разделим за броени седмици с България, каквато я познаваме. Защото освен катастрофалните последици за социалните ни системи ще бъде променена радикално и етно-религиозната картина в страната.

По този въпрос Европа я няма. Има Меркел, която стана символ на тази криза и безсилието на стара Европа. Има и държавите от Вишеградската четворка плюс Австрия, които отказаха да се съобразяват с Меркел и провеждат по-ефективна политика срещу преселническата опасност.

Къде е България? Между Сцила и Харибда – с Меркел и до Турция. Не са нужни особени прогностични открития, за да се очертае очевидното – България първа ще бъде пометена, ако турските шлюзове се скъсат или бъдат умишлено отворени. Това в най-едър щрих са фактите, рисковете и опасностите, пред които сме изправени. На този фон дипломатическите совалки на премиера Борисов между Босфора и Бранденбургската врата са уравнение с доста неизвестни. Дали ще се ефективни е рано да се каже, но при всяко положение са необходими. Няма особени причини тези усилия да бъдат възхвалявани, но да бъдат отричани е пагубно. Генетично заложената у нас подозрителност към турската политика на Балканите е здравословен инстинкт, но не бива да замъглява политическите реалности. А те налагат сега да имаме добър диалог с Анкара. Защото там има проблем, който може да се превърне в катастрофа за нас, ако бъде пренесен тук. Режимът на Ердоган е такъв, какъвто е. Точно сега не виждам причина за доморасли заклинания колко недемократичен бил, при положение че такива не се чуват или звучат само под сурдинка във Вашингтон, Париж, Берлин или Лондон. Хайде да не сме по-католици от папата! И образец за демокрация да беше, опасността за България щеше да е все същата. Комплексарската позиция, която осмива как „малка България” щяла да бъде „пощенски гълъб между Ердоган и Меркел”, е хубаво да остане само на територията на „фейсбук геополитиката”. Разбира се, въпросът за визите не е „български въпрос” и прекаленото ангажиране на София с него е вредно за страната. Въобще навигацията между опасността Европа да ни отреди ролята на буфер, а Ердоган да ни превърне в изкупителна жертва, е сложна и изисква политика, която не робува на стереотипи, а преследва прагматично българския интерес.

Но как би се отразила тази тежка международна обстановка на вътрешнополитическия ни пейзаж, чийто най-близък хоризонт са националният референдум и президентските избори на 6 ноември. Без съмнение „турската карта” ще бъде предмет на полемики и търсене на партийни дивиденти. Но истинският проблем, който трябва да бъде дебатиран зряло и отговорно, е мигрантско-бежанската опасност. По него основните партии и обществени сили трябва да представят своите решения. Ако ги имат. Освен ГЕРБ и Борисов позиция засега изразяват само Патриотичният фронт и Татяна Дончева – затваряне на границите по „модела Орбан”. БСП и АБВ на този етап заобикалят темата, но рано или късно ще трябва да заемат позиция. В дясното кьоше, онова, което все още се нарича Реформаторски блок, по традиция сричат безкритично опорните точки на Брюксел.

В цялата тази картина има един отсъстващ институционален фактор – държавният глава. Плевнелиев “го е ударил на уволнение”. Целият въпрос е, че поуките от това да имаме “назначен” по нечие лично хрумване президент като че ли не са направени. Но това е друга тема.

Възможно ли е обаче изостряне на кризата да повлияе на резултатите на 6 ноември? Категорично да! Ако премиерът и управляващите не успеят да демонстрират твърдост при отстояване на националния интерес, то кризата може и да ги отнесе. Но ако покажат активна позиция, особено на фона на липсващата сериозна опозиция, вероятно би сработил естественият обществен рефлекс на консолидация около властта в кризисни ситуации.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Стига сте плашили хората с тези 2-3 млн мигранти приети от Турция.Те нямат намерение да се установят в България!Ще минат транзит и ще си търсят топло местенце из цяла Европа.Наш проблем ще бъде да им осигурим коридор за преминаване,а не за противопоставяне.Нито една страна наша съседка няма да може да ги спре.Да му мислят богатите държави!Какво толкова страшно стана като 1.5-2 млн българи заминаха на Запад?Някой опитали се да ги спре?Ама те били граждани на ЕС.Да така е.Но и тези ще станат граждани на ЕС.Нас ли ще питат?Защо ние да ги регистрираме?Да се регистрират там,където остават.

  2. Тези няма да останат 2-3 млн.,лошото е че не се вижда края на колоната пришълци,които просто ще те стъпчат,както си стоиш на площада в някой малък градец и ще продължат нататък. И може и да си вземат нещо от спестеното ти, така че, може и да се случи по постановление всеки с къща да започне да приютява по едно семейство пришълци.Не е толкоз далеч това бъдеще.

  3. Безконтролното преминаване на държавната граница, е безспорно въпрос, свързан с националната сигурност. По време на Студената война, държавната граница с Турция и Гърция беше добре контролирана (беше почти херметичина) т.е. това не е невъзможно и сега, ако се налага (при реална заплаха за националната сигурност от безконтролно преминаване на държавната граница). Въпросът е за осигуряване на правна основа (излизане от Отавската конвенция, извършване на мобилизация и т.н.), финансови средства (за съоръжения и хора). Финансови средства за изграждане на лагери за мигранти и за бежанци извън населените места и за запазване на контрол върху процеса на миграция – даже да става въпроси за милиони мигранти. Няма нужда от хленчене на изток и запад, а от запретване на ръкавите и работа. Въпреки, че доста сме закъснели, но по-добре късно отколкото хаос. Всички съседни държави в посока на запад, ще запечатат границите си (поне за известно време) така, че време за вайкане и очакване на Годо няма. Австрия, Унгария и Сърбия вече взимат мерки в това отношение.

  4. Сранно как труд губи даже позитивни коментари…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.