България и САЩ с форум за киберсигурността

“Искаме да работим за модернизация не само за година напред или две, а за следващите 10 г.”, подчерта на форума Н. Пр. Херо Мустафа. Снимка: МО

Н. Пр. Херо Мустафа: След разговорите във Вашингтон отношенията са на следващо ниво

Дискусията се планува за януари

“През януари ще се състои стратегически диалог за киберсигурността и развитието на 5G мрежата”, обяви посланикът на САЩ Н. Пр. Херо Мустафа по време на Втория българо-американски индустриален форум, организиран от Американската Централно-европейска асоциация (АСЕВА). Тя подчерта, че американските компании са инвестирали над 2,5 млрд. долара в българската икономика, като са създали над 30 000 работни места.

“Това е само началото. Премиерът Бойко Борисов и президентът Доналд Тръмп имаха ползотворна среща”, каза тя и допълни, че след разговорите във Вашингтон мнението е общо, че отношенията между двете държави трябва да бъдат изведени на следващо ниво.

По време на форума в Централния военен клуб бяха представени актуални данни за модернизацията на българските въоръжени сили, както и възможности за сътрудничество с български предприятия. На събитието присъстваха представители на американските компании Lockheed Martin, Bell/Textron, IBM, Motorola Solutions, Northrop Grumman, Oshkosh Defense, Polo Alto Networks. В конференцията взеха участие министърът на икономиката Емил Караниколов, вътрешният министър Младен Маринов и председателят на Комисията по отбрана в НС ген. Константин Попов.

“След срещата на Борисов-Тръмп България намира доста по-специално място в взаимоотношенията със САЩ, не просто като съюзник на НАТО. Очакваме практически резултати, а не теория на хартия”, обясни пред “Труд” ген. Попов, като подчерта, че бюджетът на МО за 2020 г. е фокусиран върху темата за модернизация.

Коментари

Задължително поле